Nagyszabású akcióba kezdett a Nébih, több száz büfére csapott le

2024.07.25. 11:20
A strandbüfék és a street food árusítóhelyek nyári szezonális ellenőrzésekor a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) 3,3 millió forintos bírságot szabott ki 48 eljárásban, és 205 kilogramm élelmiszert vontak ki a forgalomból, 703 ezer forint értékben.

A hatóság közleménye szerint vegyes eredménnyel zárult a 346 vendéglátóegységre kiterjedő országos ellenőrzés. 

A szakemberek számos egységben találtak lejárt termékeket, továbbá a higiéniai feltételek, az alapanyagok tárolása és nyomon követése, valamint a dolgozók egészségügyi alkalmasságának igazolása körül is merültek fel problémák.

Az esetek 11,5 százalékában tapasztalták a takarítás hiányosságait és a fertőtlenítő kézmosáshoz szükséges kellékek hiányát, valamint a vendéglátóhelyek 10,2 százalékában problémát jelentett a készételek tárolása.

Csaknem minden tizedik vendéglátóhelynél hiányzott a dolgozók egészségügyi könyve, a fertőtlenítő mosogatás hiánya az ellenőrzések 8,7 százalékánál jelentett problémát. A hatósági felügyelők több esetben (7 százalék) tapasztalták, hogy az alapanyagok nyomon követését nem biztosították, illetve

lejárt minőségmegőrzési és fogyaszthatósági idejű termékeket tároltak.

A Nébih augusztus 15-ig tartó ellenőrzés-sorozatának további részében fesztiválok és Balaton környéki vendéglátóhelyek vizsgálatára is sor kerül. Továbbá kiemelt figyelmet fordítanak a szezonális gyümölcsökre és zöldségekre, grillsajtokra, növényvédő szerekre, macskák számára engedélyezett, külső élősködők elleni készítményekre és az élőállat-szállítmányokra – sorolták a közleményben.