Tusványos előtt még gyorsan összeült a kormány

2024.07.25. 12:11
Bár Orbán Viktor szerdán még Bukarestben tárgyalt a román miniszterelnökkel, és úgy volt, hogy onnan utazik tovább Tusnádfürdőre, a magyar kormányfő legfrissebb bejegyzése szerint közbejött egy kormányülés.

Orbán Viktor miniszterelnök a közösségi oldalán jelentette csütörtök reggel, hogy este utazik Tusnádfürdőre, de előtte még kormányülést tartanak, ugyanis „meló van”. A kormányfő szerdán még Bukarestben tárgyalt Marcel Ciolacu román miniszterelnökkel, és korábban úgy volt, hogy onnan utazik tovább a 33. Bálványosi Szabadegyetemre. 

Mint ismert, idén is a tusnádfürdői szabadegyetem ad otthont a Fidesz politikai és közéleti beszélgetéseinek és előadásainak. A július 23. és 28. között megrendezett táborban több magyar és romániai politikus is jelen lesz. Orbán Viktor mellett előadást tart Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint a kormány több tagja is.

Aggodalomra adhat okot, hogy szerda kora délután sötét felhők gyülekeztek Tusnádfürdő felett, amelyek végül özönvizet zúdítottak a fesztivál területére. Perceken belül nagy mennyiségű csapadék hullott, a terület nem aszfaltos és gumiréteggel sem borított része sártengerré vált. Az előrejelzések szerint csütörtökön és pénteken is esőre számíthatnak a fesztivál résztvevői, viszont szombaton vélhetően csapadékmentesen lehet hallgatni Orbán Viktor miniszterelnök beszédét.

Összecsapnak az ellenzéki és kormánypárti képviselők

A programtervet az időjárás sem húzta keresztül, helyszíni stábunk beszámolt

  • a megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.

Csütörtökön szintén több tudósítással jelentkezünk Tusnádfürdőről, itt lesz többek között Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója, megnézzük a Bayer-show-t, valamint a hagyományos pártpolitikai vitán összecsap több ellenzéki és kormánypárti képviselő.