Zivatar zavarhat be a napsütéses időbe csütörtökön

2024.07.25. 06:03
A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható csütörtökön. Elsőfokú viharjelzést adtak ki az ország keleti oldalára, másutt csapadékra nem kell számítani.

A HungaroMet csütörtökre elsőfokú viharjelzést adott ki több vármegyére is a keleti országrészben csütörtök éjfélig, a zivatarok mellett akár jégeső is kialakulhat. Az északi, északnyugati szél nagy területen lesz élénk, helyenként erős. A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 24 és 29 fok között alakul.

Az elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést hét vármegyére adták ki, többek között

  • Békés, 
  • Borsod-Abaúj-Zemplén, 
  • Csongrád-Csanád, 
  • Hajdú-Bihar, 
  • Heves, 
  • Szabolcs-Szatmár-Bereg és 
  • Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is hasonlóra kell számítani.

Ezekben a megyékben az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés, jégeső is előfordulhat.

Nem lesz front felettünk

Időjárási front nem lesz felettünk, de a szeles idő miatt fejfájás, nyugtalanság, ingerlékenység egyaránt előfordulhat. Nagyobb lesz a napi hőingás, ezért vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, szédülés, rosszullét, szívpanaszok és migrén is jelentkezhet.

Helyenként hűvös lesz a hajnal, emiatt átmenetileg felerősödhetnek a kopásos jellegű ízületi panaszok, illetve könnyebben meg is fázhatunk. Frissebb, hűvösebb éjszakák jönnek, pihentetőbb lesz az alvás.

A záporok, zivatarok környezetében átmenetileg felerősödhetnek az asztmások panaszai, és fülledtebbé válhat a levegő, ami nehézlégzést, rosszullétet okozhat. 10 és 16 óra között erős, sokfelé nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről – írja az időkép orvosmeteorológiai előrejelzése.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras