Rekordszámú turista nyaral idén Magyarországon

2024.07.25. 14:54
Az év első kétszáz napjában a turisták száma csaknem 12 százalékkal, a vendégéjszakáké pedig közel 8 százalékkal alakult a tavalyi felett. A Nemzeti Turisztikai Adatszolgáltató Központ (NTAK) adatai szerint január elejétől a nyár közepéig több mint 8,8 millió vendég érkezett a magyarországi szálláshelyekre, ahol 21,3 millió vendégéjszakát töltöttek.

Idén július 18-ig 19 százalékkal több külföldi vendég utazott Magyarországra, és a belföldi vendégek közül is 6 százalékkal többen pihentek az otthonuktól távol – számolt be közleményében a Magyar Turisztikai Ügynökség.

Mint írták, a szálláshelyek forgalma megközelítőleg 8 százalékkal múlta felül a tavalyi rekordértéket a vendégéjszakák tekintetében. Ezen belül is a nemzetközi vendégek 10,7 millió, míg a hazaiak 10,6 millió vendégéjszakát töltöttek a magyar szálláshelyeken, ami szintén meghaladja az előző évi adatokat.

A szálláshelyi forgalom 37 százalékából a főváros részesedett az adatok alapján – ismertették, hozzátéve, hogy itt 8 millió fölött alakult a vendégéjszakaszám.

A legnépszerűbb térség az év első kétszáz napjában ezúttal is a Balaton volt, ahol a vendégéjszakák száma megközelítően 7 százalékkal emelkedett az elmúlt év azonos időszakához képest. A térség szálláshelyei a vidéki vendégéjszakák 30 százalékának örülhettek.

A Balaton és Debrecen térsége a legnépszerűbb

Mint kiderült, az iskolai szünidő megkezdése óta eltelt egy hónap is erősebb turisztikai eredményeket hozott az előző évinél. A tanítási szünet kezdetét követő időszakban ugyanis a vendégéjszakák száma elérte az 5,6 milliót. Ennek több mint háromnegyedét, 4,3 milliót a vidéki szálláshelyeken foglalták le, amelyek fogalma 5 százalékkal meghaladta a tavalyi év azonos időszakának eredményét.

Hozzátették: a fővároson kívüli vendégéjszakák 43 százalékát Balatonon töltötték a vendégek a vakáció első harminc napjában, közel 6 százalékkal többet, mint tavaly ilyenkor.

A turisztikai térségek közül a természetes vízparti strandokat kínáló Balaton térségét és Debrecen és térségét, valamint a Mátra-Bükköt keresték fel leginkább a vendégek. Ebben a három térségben regisztrálták ugyanis a legtöbb vendégéjszakát. Az adatok szerint a Parlament környéke, a Margitsziget, majd a nyíregyházi Sóstógyógyfürdő volt a legnépszerűbb a kicsengetés óta eltelt egy hónapban – írták a sajtóközleményben.