Egymásnak estek a politikusok Tusnádfürdőn: kiderült, ki a magyar politika Jack Sparrow-ja

ZS 4178
2024.07.25. 16:48
A 33. Tusványoson Huth Gergely (főszerkesztő, PestiSrácok.hu) moderálásával zajlott a pártpolitikai vita. Az előzetes programtervvel szemben Deutsch Tamás nem vett részt az eseményen, de így is erős volt a mezőny: Orbán Balázs (a miniszterelnök politikai igazgatója) és Nacsa Lőrinc (frakcióvezető-helyettes, KDNP) csapott össze Kanász-Nagy Mátéval (frakcióvezető-helyettes, LMP), Lukács László Györggyel (frakcióvezető, Jobbik – Konzervatívok), valamint Molnár Zsolttal (országgyűlési képviselő, MSZP).

Az első téma a Barátság kőolajvezeték Magyarország irányába történő szállításának lehetséges korlátozására, és az arra adott elvárt/elvárható uniós válaszra vonatkozott. Nacsa Lőrinc azzal kezdte, hosszú a listán, amit elvárnak az Európai Bizottságtól, az első az, hogy tartsák be a szerződéseket. „A bizottság a szerződések őre. Onnantól kezdve ez felborult, amikor a bizottság kimondta, hogy politikai agendája van”, pedig nem lehetne, mert nem politikai testület. Ezzel szemben most „politikai bunkósbotként” használnak jogállaminak mondott eszközöket, és kettős mércét alkalmaznak. A KDNP-s politikus a kőolajvezetékkel kapcsolatos ügyet zsarolási helyzetnek látja.

Molnár Zsolt azzal nyitott, hogy „jobb pályán vagyunk, de a szívünk baloldalon van”. A szocialista képviselő szerint az igazság valahol középen van, az Európai Bizottságnak van mozgástere, nem egy mechanikus végrehajtó testület, még akkor sem, ha ez épp Magyarországnak most nem annyira szerencsés. Az MSZP képviselője Orbán Balázsnak azt mondta: a történelem arra tanított meg minket, hogy jó szövetségeseket találjunk, akik erősek, és a saját országukban valódi döntési helyzetben vannak.

Lukács László György elismerte: Brüsszel falai nem fognak megremegni attól, ha a Jobbik oda üzenetet céloz, de a párt úgy mérlegel, hogy ha valami a magyar emberek biztonságát veszélyezteti, akkor a magyar kormánynak, képviselőknek az a dolga, hogy ez ellen felemelje a szavát. Kanász-Nagy Máté leszögezte, Magyarország energiabiztonságát az aktuális helyzetben garantálni kell, és bárkinek, akinek ebben kompetenciája van, lépjen fel. Hozzátette azt is: arról vajon miért nem folyik a diskurzus a kormányzaton belül, hogy a szénhidrogén-függést, ami elsősorban Oroszországgal szemben áll fenn, meddig akarják fenntartani?

Orbán Balázs azzal szállt be a beszélgetésbe, hogy a békemisszióval „két hét alatt olyan hullámot sikerült kavarni, ami az egész európai háborúpárti nagy erőközpontnak komoly problémákat okoz, mert megjelent a színen egy alternatív stratégia, amit Magyarország képvisel. A magyar miniszterelnök bizonyította, hogy hiteles, kompetens, akcióképes”. A politikai igazgató az olajvezeték ügyéről elmondta: arra számít, hogy eredményesen tudnak majd fellépni, a diplomácia jól dolgozik.

„Te lábbal hajtottad az autót idefele?”

Orbán Balázs az orosz energiafüggőségről kifejtette: a magyar stratégiai gondolkodás középpontja mindig az, hogy egyoldalú függőségek ne alakuljanak ki, ha pedig leválnának az oroszról, és csak nyugati hozzáférés lenne, akkor ott lenne egyoldalú függőség. Olyan rendszert építenek ki, amelyben hozzáférésük van a nyugati és az orosz kapacitásokhoz is, ezeket versenyeztetik. Jelenleg ilyen mennyiségben a piacon az oroszok tudnak szállítani a legkedvezőbb áron, megfelelő feltételek mentén.

Molnár Zsolt szerint túlságosan erős Magyarország energiakitettsége orosz irányba, ez magával hoz egy politikai kiszolgáltatottságot is, ezért lehetnek uniós politikusok bizalmatlanok a magyar kormánnyal. Lukács László György elismerte, Orbán Viktor stratégiailag előrelátóan, hosszú távon gondolkodik, de „én nem tudom elképzelni, hogy 14 évvel ezelőtt a miniszterelnök nem gondolkodott azon, hogy miként szabaduljon meg ettől az energiafüggőségtől”.

Nacsa Lőrinc arra hívta fel a figyelmet, hogy kiépítették a kapacitásokat, az interkonnektorokat, és éllovasok vagyunk napenergia-felhasználásban. Tehát azt állítani, hogy ebben a kérdésben semmi nem történt, az annyira messze van a valóságtól, „mint ide Lacháza, pedig innen aztán tényleg messze van Lacháza”.

Te lábbal hajtottad az autót idefelé, vagy fújtad a repülő propellerét? Hogy történt az érkezésed ide, a vitára?

– tette fel a kérdést Kanász-Nagy Máténak Nacsa Lőrinc. Az LMP politikusa azzal kontrázott, hogy „valóban szénhidrogén hajtotta, amivel ideérkeztem”, de így is azt állítja, hogy ebben a folyamatosan növekedő világban rosszul érzi magát, mert ennek természeti, környezeti ártalma van, visszaüt az életünkre, ráadásul a folyamatos hajszolás a lelkünket is tönkreteszi.

Orbán Balázs válaszul kifejtette: „Nekem mindig az a bajom ezzel, hogy egy egész ideológiát megfogsz és behozol ebbe a kérdésbe. A magyar emberek többsége ebben pragmatikus. Nem kér az ideológiából, persze mindenki szeretne tiszta környezetet, rendezettséget, nyugalmat, de miért kell ilyen balek módon, globális külföldi ideológiákat behozni és magunkra erőltetni?”

„A hazai politika Jack Sparrow-jával nincs dolgunk”

Ki támogatja Orbán Viktor békemisszióját? – szólt a következő kérdés. Kanász-Nagy Máté visszakérdezett: „Volt az én részemről olyan kijelentés, szavazás, ami a háborút szolgálná? Mindenki békét akar. Elhiszem, hogy a kormány és Orbán Viktor is békét akar”, bár abban nem biztos, hogy az elmúlt hetek békemissziója közelebb vitt volna ehhez.

Lukács László György szerint egy biztos, a Jobbik volt az a párt, amelyik a parlamentben következetesen kiállt az igazságos béke mellett, „Magyarországon minden józan ember békepárti”. Nacsa Lőrinc ezt nem hagyta annyiban:

Karácsony Gergely, az általatok támogatott főpolgármester azt mondta, háborúban állunk. Gyöngyösi Márton, aki az európai parlamenti képviselőtök, pártelnökötök volt, 17 darab háborúpárti határozatot szavazott meg az Európai Parlamentben.

A KDNP-s politikus megemlítette Márki-Zay Péter fegyverszállításra vonatkozó korábbi mondatát, valamint Gyurcsány Ferenc szavait is.

Lukács László György azzal vágott vissza, hogy azok a szankciós javaslatok, amelyeket a kormánypárt támogatott, a Fidesz értelmezésében háborúpárti határozatok voltak.

Az, hogy Gyöngyösi Márton miket szavazott meg az EP-ben, egyáltalán nem érdekel, a jobbikos közösség a béke pártján áll. Karácsony Gergellyel nem akarunk közösséget vállalni, a hazai politika Jack Sparrow-jával pedig nincs dolgunk, és kerüljük

– utalt Gyurcsány Ferencre a Jobbik – Konzervatívok frakcióvezetője.

Orbán Balázs a kijevi útjukról elárulta, a kiindulópontjuk az volt, hogy az eddigi békekezdeményezések, bár lehet, hogy jó szándékúak, de azért nem hatékonyak, mert a háborúk döntő többsége nem úgy ér véget, mint az első vagy második világháború, hogy van egy győztes és vesztes oldal. Hanem valahol középen megállnak a felek, kinyílik egy tér, tűzszünetet kötnek, majd évekig tartó diplomáciai aprómunka eredményeként rendezik a konfliktust.

Helyszíni stábunk Tusnádfürdőről eddig beszámolt:

  • A megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.
  • Szerdán pedig kétszer is felhőszakadás volt.
  • Csütörtökön Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával és a magyar stratégiával indítottunk.

A 33. Tusványos politikai részét Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszéde zárja, az Index addig folyamatosan cikkekkel és videókkal jelentkezik a helyszínről.

(Borítókép: Huth Gergely és Molnár Zsolt 2024. 07. 24-én, Tusnádfürdőn.  Fotó:  Szollár Zsófi / Index)