Semjén Zsolt Magyar Péterről is beszélt Manfred Weberrel, itt vannak a részletek

ZS 5485
2024.07.26. 16:07
A 33. Tusványoson „Brüsszeli tájkép csata után” felütéssel ült egy asztalhoz Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, valamint Kelemen Hunor, a Romániai Magyar Demokrata Szövetség elnöke. Semjén Zsolt több részletet is elárult a KDNP Európai Néppártból történt kilépéséről.

Ahogy arról beszámoltunk, Kelemen Hunor Orbán Viktor miniszterelnökkel tárgyalt. Az RMDSZ elnöke Tusnádfürdőn arról beszélt, hogy többek között infrastrukturális beruházásokról is egyeztetettek, amelyekben sikerült előrébb lépni.

Pozitívan ítélem meg a találkozót. Biztos vagyok benne, hogy az uniós érdekérvényesítésben akár már rövid távon is előrébb vihetők a közös ügyeink

– mondta az RMDSZ vezetője.

Semjén Zsolt leszögezte, neki soha nem volt románellenes komplexusa, sőt az az álláspontja, hogy „a magyarság és a románság érdeke a szoros együttműködés. Van egy sajátos egymásrautaltság”. A miniszterelnök-helyettes megjegyezte, ha Szerbiával történelmi kiegyezést tudtak kötni, akkor látható, hogy „nem a mi készülékünkben van a hiba, hogy ez Romániával nem történt meg. A mi kezünk ki van nyújtva”. Semjén Zsolt azt „nagy disznóságnak” nevezte, hogy az Európai Unió még nem vette fel a schengeni övezetbe Romániát.

„Ez nekem érzelmileg is nehéz”

Kelemen Hunor az RMDSZ európai néppárti tagságáról kifejtette, a Néppárt alapdokumentumai kiegészültek az őshonos kisebbségek védelmével, és az elmúlt esztendőkben mindig támogatást kaptak, „ilyen szempontból nincs mit felróni”. A politikus belülről jobbíthatónak tartja a Néppártot.

Ma nekünk nem kell azon gondolkodni, hogy kilépjünk az Európai Néppártból, azon belül kell tudnunk érvényesíteni az érdekeinket

– húzta alá Kelemen Hunor.

A KDNP az idei európai parlamenti választás után távozott a Néppártból. Semjén Zsolt ezzel kapcsolatban kiemelte:

Ez nekem érzelmileg is nehéz. Nekünk, kereszténydemokratáknak az Európai Néppárt identitásbeli dolog. A kereszténydemokrata identitás lényeges eleme volt az Európai Néppárthoz való tartozás, 34 évig voltunk a Néppártban.

A KDNP küldetésének tartotta, hogy visszanavigálja a Néppártot az európai kereszténydemokráciához. Semjén Zsolt szerint a probléma abból adódott, hogy a Néppárt a legnagyobb frakció státuszának megőrzése érdekében feladta a virtigli kereszténydemokráciát, és felvettek például több skandináv liberális pártot.

„Az Európai Néppárt egy olyan alma, ami már régen elgurult az alapító atyák fájának örökségétől” – fogalmazott Semjén Zsolt, hozzátéve: a KDNP kitartott, ameddig ki lehetett tartani. „Nem volt egyszerű a sziklák között úgy hajózni, hogy ne legyek illojális Orbán Viktorhoz és a Fidesz szövetségéhez, de ne zárjanak ki az Európai Néppártból.” Semjén Zsolt elárulta, a Néppárt szerette volna megtartani a KDNP-t, de pártpolitikai és filozófiai oka is van, hogy ez lehetetlenné vált.

A pártpolitikai ok Magyar Péter és pártjának megjelenése volt. Semjén Zsolt kifejtette, a Manfred Weberrrel történt találkozón azt mondta a német politikusnak, hogy a KDNP nyolcvan éve képviseli a kereszténydemokráciát, miközben van egy nyolchetes párt, azt pedig nem tartja bölcs dolognak, hogy nyolcvan évet lecseréljenek nyolc hétre. Semjén Zsolt abba a kompromisszumba még belement volna, hogy a Tiszát pártként nem veszik fel a Néppártba (ez nem is történt meg), valamint a frakcióba csak hat képviselőt vesznek fel, Magyar Pétert nem.

A politikus emellett a háború támogatását sem tudja vállalni, ugyanakkor világossá tette: a KDNP Antall József idején kormánypárt volt. „Mi szavaztuk meg a világon elsőként, hogy Ukrajna szuverenitását elismerjük, azért, mert nemzeti érdek, hogy az Orosz Birodalom, a Szovjetunió, az Orosz Föderáció és az európai Nyugat között legyen egy ütközőállam.”

Semjén Zsolt a háborúval kapcsolatban így foglalta össze a kormány álláspontját: „Mi a legnagyobb rossz, ami történhet? Egy atomháború. Mikor lehet atomháború? Ha harmadik világháború van. Mikor van harmadik világháború? Ha a NATO és az Orosz Föderáció között közvetlen háborús konfliktus van. Mit mond a józan ész és a normális erkölcsi érzék? Hogy el kell kerülni a háború eszkalációját, el kell kerülni a NATO–orosz-háborút, amiből világháború és atomháború lehet. Ezért vagyunk békepártiak.”

A miniszterelnök-helyettes Ukrajnával kapcsolatban a kisebbségvédelem szükségességét is hangsúlyozta, „amíg ez nincs rendezve, addig nincs miről beszélni”. Arra is kitért, hogy sokan Ukrajnát már fel akarják venni az Európai Unióba, miközben Szerbia még mindig nem kapta meg a tagságot.

Kelemen Hunor elárulta, az RMDSZ nem támogatta a Tisza felvételét a Néppártba. A politikusnak van egy súlyos morális problémája, mégpedig az, hogy Magyar Péter titokban hangfelvételt készített a volt feleségéről, majd ezt közzétette, „így indult a politikai karrierje. Én ezen nem tudok túllépni”. Másrészt a Tisza Párt soha nem is kérte az RMDSZ támogatását.

Helyszíni stábunk Tusnádfürdőről eddig beszámolt:

  • A megnyitóról, ahol Németh Zsolt, az Országgyűlés Külügyi Bizottságának kormánypárti elnöke letakarta a jobb fülét, így emlékeztetve a Donald Trump elleni támadásra.
  • Később többek között Németh Zsolt és Mesterházy Attila, a Szocialisták és Demokraták elnöke, az MSZP volt vezetője vitázott a magyar külpolitikáról.
  • Bóka János európai uniós ügyekért felelős miniszter egy kulináris hasonlattal mutatta be a magyar uniós elnökség eddigi tevékenységét.
  • Schiffer András ügyvéd, volt országgyűlési képviselő is Tusnádfürdőn van, ahol kezdésként Molnár Attila Károly eszmetörténésszel vitázott.
  • Németh Zsolttal videós interjút is készítettünk.
  • Szerdán pedig kétszer is felhőszakadás volt.
  • Csütörtökön Orbán Balázzsal, a miniszterelnök politikai igazgatójával és a magyar stratégiával indítottunk.
  • Megtartották a hagyományos pártpolitikai vitát is ellenzéki és kormánypárti képviselők részvételével.
  • Van olyan téma, amiben egy ellenzéki képviselő és egy miniszterhelyettes egyetértett.
  • Baloldali politikusokat kérdeztünk a magyarországi baloldal helyzetéről.
  • Pénteken újra a színpadon volt Schiffer András, ezúttal Lánczi Tamással, a Szuverenitásvédelmi Hivatal vezetőjével vitázott.
  • Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter az Erasmus- és a Horizont-ügyek hátteréről beszélt.

A 33. Tusványos politikai részét Orbán Viktor miniszterelnök szombati beszéde zárja, az Index addig folyamatosan cikkekkel és videókkal jelentkezik a helyszínről.

(Borítókép: Semjén Zsolt Tusnádfürdőn 2024. július 26-án. Fotó: Szollár Zsófi / Index)