Orbán Viktor tanácsadója részleteket közölt a szabadon engedett embercsempészekről

2024.07.29. 09:55
A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, Bakondi György szerint az embercsempészek elengedésénél sokkal veszélyesebb lenne az, ha a börtönzsúfoltság miatt nem tudnának bűnözőket rabosítani.

Vasárnap ért véget a 2024-es Tusványos, ahol Orbán Viktor miniszterelnök ismét beszédet mondott, amire a nemzetközi reakciók sem maradtak el. Az RTL Tusványoson Bakondi Györgyöt, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadóját kérdezte az embercsempészek 2023-as szabadon engedéséről.

Bakondi György elmondása alapján csak azokat engedték ki, akik sofőrként vettek részt a bűncselekményben, mivel „ők már nem jelentenek biztonsági kockázatot”. Azok, akik fegyvereket használtak vagy megpróbáltak elgázolni valakit, a miniszterelnöki tanácsadó szerint még mindig börtönben vannak.

A Magyar Helsinki Bizottság szerint jó hír, hogy a kormány felismerte, hogy a túlzsúfolt végrehajtó intézmények nem optimálisak, szakértőjük nem érti, miért épp az embercsempészeket kellett szabadon engedni.

„Egyre többen kerülnek Magyarországon börtönbe, függetlenül ettől a bűnelkövetői csoporttól. Kérdezem én, a szabálysértési eljárások, például azoknak a szülőknek az esetében, akiknek a gyereke hiányzott 30 órát az iskolából, mitől társadalomra veszélyesebb, mint az embercsempészek?” – mondta Krámer Lili, a Magyar Helsinki Bizottság munkatársa az RTL azon kérdésére, hogy miért nem magyarokat engedtek ki a börtönökből, akiket a hatóságok jobban szemmel tudnak tartani, mint a hazatérő csempészeket. Bakondi György utóbbi kérdésre nem válaszolt.