Budapesten és száznyolcvan településen folytatódik a szúnyogok elleni védekezés

2024.07.29. 11:53
Ugyan mostanra sikerült csökkenteni a szúnyogártalom mértékét Magyarország területén, a héten is folytatódik a szúnyoggyérítés tíz vármegye csaknem kétszáz településén. A vérszívók jelenléte a folyók áradását követően a Dunántúlon volt a legjelentősebb.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleménye szerint a héten tíz vármegye száznyolcvan településén és hat budapesti kerületben folytatódik a szúnyoggyérítés, összesen negyvenezer hektáron.

A Dráva mentén, Komárom, Dunaújváros, Szekszárd és a Csepel-sziget térségében, Budapest Duna menti kerületeiben, a Velencei-tónál, valamint Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye több településén végzik el a kifejlett szúnyogok elleni védekezést. A Szigetközben néhány helyen az elmúlt héten a szeles időjárás miatt elmaradt kezeléseket pótolják a szakemberek – áll az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság közleményében.

Mostanra sikerült csökkenteni a szúnyogártalom mértékét, ami a folyók áradását követően a Dunántúlon volt a legjelentősebb. A katasztrófavédelem koordinálásával folyamatosan dolgoznak a szakemberek a helyzet javításán, az árterületeken biológiai lárvagyérítést, míg a lakott településrészeken a kifejlett szúnyogok elleni kémiai kezeléseket alkalmazva.

Napnyugta után, az esti és éjszakai órákban lehet a gyérítést végző járművekkel találkozni. A szúnyoggyérítéshez használt készítmény az alacsony dózisnak köszönhetően emberekre, háziállatokra nem jelent veszélyt.

Az elmúlt években hazánkban is megtelepedett inváziós szúnyogfajok kifejezetten emberközeli életmódot folytatnak. Ezért is fontos, hogy a ház körül ne tegyük lehetővé a szúnyoglárvák fejlődését. A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényeket fedjük le, az állatok ivóvizét cseréljük rendszeresen, a csatornákat, árkokat tisztítsuk ki.