A pedofilbotrány ellenére sokan ártatlannak tartják K. Endrét és V. Jánost Bicskén

2024.07.30. 11:06
Bár jogerős ítélet született ellenük, és egy országos botrány is kerekedett az ügyükből, Bicskén még mindig sokan ártatlannak tartják a pedofilbotrányba keveredett K. Endrét és V. Jánost. A város polgármestere is pusztán „állítólagos visszaélésekről” beszélt újságíróknak.

A településről a 24.hu közölt egy riportot, részben annak apropóján, hogy július elején leváltották azt az iskolaigazgatót is, aki K. Endre alkalmazója volt. A döntést azzal indokolták, hogy Bárányos József ellen „súlyos szakmai és etikai kifogások” merültek fel.

A lap most többek közt Bárányost is meginterjúvolta, aki elmondta nekik, hogy huszonhárom éven át igazgatta a bicskei Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskolát, de idén sem az illetékes tankerület, sem a Klebelsberg Központ, sem a Belügyminisztérium nem támogatta a pályázatát, noha más jelölt nem indult a posztért.

Jött egy kétsoros tájékoztatás a tankerületből, hogy a pályázatomat elutasítják. Kész, ennyi

– mondta Bárányos József, akinek augusztus 15-én jár le a megbízatása. Hozzátette azt is: „Endre nyolc évvel ezelőtti alkalmazásával valamilyen szinten belekeveredtem a mindenki által ismert ügybe. Most úgy néz ki, mintha tudnom kellett volna, hogy majd biztosan elítélt lesz belőle. Erre mondom, hogy összemosódik a múlt a jelennel.”

Ma már abban a tudatban élünk, hogy született ellene egy elítélő bírósági végzés, és ebből az aspektusból tekintünk vissza a múltba, mintha akkor már elítélt ember lett volna. De abban az időszakban csak vizsgálat folyt. Tehát pont annyira lehetett ártatlan, mint bűnös

– fűzte hozzá.

Bárányos József azt is elmondta, hogy K. Endre 2016 novemberének végén érkezett az iskolájába, makulátlan erkölcsi bizonyítvánnyal. Állítása szerint amikor elindult az eljárás a bicskei gyermekotthonban történtek miatt, akkor K. Endre tájékoztatta őt erről, és azt mondta, hogy „de azt sem tudja egyelőre – és most próbálom idézni a szavait –, hogy tanúként vagy vádlottként idézték-e”.

Akkor a szemébe néztem, megkérdeztem: »Csináltál valamit, Endre?« Azt felelte: »Nem, semmit, ártatlan vagyok.« Elhittem neki

– mondta, majd megjegyezte, hogy az ügyet azért nem jelentette a tankerületnek, mert hitt a kollégájának. Valamint ügyvédje utóbb azt is elmondta, hogy „jogszabályi alapon sem volt jelentési kötelezettségem, sőt még rosszul is járhattam volna”, mivel K. Endre – ha ártatlannak bizonyul – „hatalmas kártérítési pert” akaszthatott volna a nyakába akkor, ha miatta veszti el az állását. 

A településen sokan úgy gondolják, hogy K. Endre és V. János ártatlanok

Bárányos József a 24.hu-nak kifejtette azt is K. Endre ügyéről: „Van egy jogerős bírói ítélet, amit tiszteletben kell tartani. Ugyanakkor el lehet gondolkodni azon, hogy vajon miért fellebbezett ennyiszer. De nem szeretnék erről többet mondani.”

Ezzel a véleményével nincs egyedül a településen, ugyanis a lap szerint a helyiek közül sokan megkérdőjelezik K. Endre és V. János bűnösségét, valamint ezzel összefüggésben az áldozatok szavahihetőségét is.

A település polgármestere, Bálint Istvánné szintén csak „állítólagos visszaélésekről” beszélt a lapnak nyilatkozva.

„Félek attól, hogy ennek a történetnek a nyomán bárki megvádolható lesz bármivel, ha egy gyerek úgy érzi, hogy sérelem érte” – mondta, miközben azt is hozzátette, hogy „a kialakult helyzetért nagyban a szenzációra éhes média tehető felelőssé szerinte.