Fontos kérdésre adott választ az Oktatási Hivatal a felvételi pontszámokkal kapcsolatban

2024.07.30. 13:42
Az Oktatási Hivatal adott tájékoztatást, hogy történhet-e változás azoknál a felvételizőknél, akiket már felvettek, a sok elszámolt pont miatt.

„A július 24-én megállapított ponthatárok alapján küldi ki az Oktatási Hivatal a besorolási döntést. Amennyiben további diákok nyernek felvételt az érintett intézménybe, ez a tény nem változtat a többi jelentkező besorolásán” − adta meg a választ röviden az Oktatási Hivatal a HVG kérdésére.

Amennyiben az esetleges egyedi pontszám-felülvizsgálat során a felvett jelentkező előrébb lévő jelentkezési helyén eléri a ponthatárt, a besorolása pozitívan változik.

Az Eduline a sok elszámolt pont miatt indított egy nem reprezentatív közvélemény-kutatást, amelyet eddig 840-en töltöttek ki. A kérdés arra vonatkozott, kinek számolták el a pontjait. A 840 válaszadó 78 százalékának nem volt problémája, a fennmaradó 22 százalék szerint viszont több pontjuk lett, mint amennyit az Oktatási Hivatal kalkulált nekik.

Adminisztratív hibák esetén az Oktatási Hivatal közölte, hogy abban az esetben a pontokat újra lehet számoltatni. Természetesen lehetnek olyanok, akik rosszul kalkuláltak, de vannak ténylegesen elrontott számítások.

„A besorolási döntés ismeretében 15 napig a jelentkezőknek lehetőségük van arra, hogy az info@oh.gov.hu vagy a felveteli.eljaras@oh.gov.hu e-mail-címre röviden megírják álláspontjukat a pontszámítással kapcsolatban. Az Oktatási Hivatal minden jelzést megvizsgál, és ha indokoltnak találja, módosítja a besorolási döntést. A jelentkező minden esetben válaszlevélben értesítést kap még akkor is, ha a besorolási döntés módosítására nincs lehetőség, mert nem történt jogszabálysértés” − írták.

Múlt pénteken a Kormányinfón Vitályos Eszter is megszólalt az ügyben, ő is arra hívta fel a figyelmet, hogy az Oktatási Hivatalhoz forduljanak azok, akiknek nem jól számolták ki a felvételi pontszámaikat.

A besorolási döntést, azaz hogy melyik intézménybe nyert felvételt valaki, csak ezen egyeztetést követően adja ki az elkövetkezendő napokban az Oktatási Hivatal” − tette hozzá a kormányszóvivő.