Szánthó Miklósék bedurrantották a woke-ellenes központjukat

20240730 084910
2024.07.30. 13:28
Tovább élezik az ideológiai szembenállást, vagy csak felveszik a kesztyűt, amit a Nyugat dob a jobboldal képviselői elé? Hamarosan eldől, miután az Alapjogokért Központ égisze alatt megkezdi a munkát a Wokebusters. A kormányközeli think tank budai központjában jártunk.

„Az ellencsapás ideje elérkezett: a liberális gépezet, mely a háború, a gender és a migráció programjait futtatja, egyre jobban vagdalkozik, de mi készen állunk a válaszra. Európában és a tengerentúlon egyaránt megingott a háborúpárti erők irányítása, és most pánikszerűen csaponganak, miközben mi újult erővel védjük valódi értékeinket” – ha egy szerkesztőség ilyen erős felütéssel papírra vetett sajtómeghívót kap, méghozzá az Alapjogokért Központ széles nyilvánosság elől eltakart, milliárdos összegből megépített XII. kerületi központjába, akkor oda el kell menni.

A kerítésen ugyan nem lehet átlátni, de a Budakeszi úti impozáns épület kapuja épp kinyílt, így biciklivel be tudtam surranni. A biztonsági őr arra kért, hogy ne a fekete Volkswagen Multivanok parkolójába állítsam le, hanem valahol hátul parkoljak. Az épület lokációja és kialakítása magyarázatot ad arra, hogy miért is érdemes kormányközeli intézetnél védeni az országot a hanyatló Nyugattal szemben.

A tavaszi CPAC Hungary konferencia megrendezése után újabb lendületet vett az Alapjogokért Központ (AK), amikor Ursula von der Leyen arcképével megszemélyesített Wokebusters programját útnak indította.

Az áprilisban megfogalmazott kiáltvány a szabadság, a biztonság és a rend nevében hirdetett ideológiai harcot. A kőkemény szóhasználatból nem volt hiány: a Csapoljuk le a mocsarat! tételmondat ugyan felveti a Kóka Jánostól származó plágium gyanúját (aki 2006-ban arról beszélt a leépítések kapcsán, hogy a békákat sem kérdezik meg a mocsár lecsapolásáról) de az AK igazgatója, Szánthó Miklós magától is meglehetősen militáns kifejezésekkel operált. A Wokebusterst a jobboldal gyorsreagálású hadtesteként írta le, amely valójában egy nemzetközi kommunikációs riadólánc, óceánokon átívelő online és offline politikai akcióközösség.

Szánthó szerint a woke maga a kommunizmus trendi globalista kiadásban, mely ugyanúgy támadja az Istent, hazát és családot, mint nagy elődje. Célja egy posztkeresztény, posztnemzeti, a biológiai törvényeken túllépő világfalu létrehozása. A beszédében volt sorosozás, bidenezés, háborúpártizás, de a párizsi olimpia megnyitóját is meglegyintette a morális hadonászás keltette fuvallat.

A megnyitóünnepség helyett az Eurovíziós Dalfesztivál ült tort, miközben keresztény sportolóknak megtiltották, hogy használhassák a keresztény vallás jelképeit. Az abszurd humor megszűnt létezni, és a nyugati politika lépett a helyére

– fogalmazott az intézmény igazgatója, hozzátéve, hogy a Wokebusters a jobboldali konnektivitás új eleme. Egy olyan információs csomópont, mely a magyar jobboldal meglévő nemzetközi kapcsolatrendszerét használja, és a zsidó-keresztény értékeket, a nemzeti szuverenitást és a családpolitika eredményeit védi. Ugyanakkor egyfajta ideológiai védelmező szakszervezetként is működik, ha úgy érzékelik, hogy átfogó és szervezett politikai támadás indul a benne részt vevő tagok valamelyike ellen.

Olyan híreknek és eseményeknek lesz a hírvivője, amelyeket a fősodratú liberális nyilvánosság elhallgat – hangsúlyozta Szánthó Miklós. Az új projektről – aminek része a médiában tervezett áttörés is – ugyanakkor egy olyan sajtótájékoztató keretében számoltak be, melynek meghívójában kifejezetten kérték, hogy ne jelenjen meg az MTI agendájában. Erről Szánthó Miklós azt mondta az Indexnek, hogy nem szívesen látják a woke sajtó képviselőit.

Nem hiszem, hogy a jobboldalnak nyitnia kellene azok felé, akik például a párizsi olimpia megnyitóját ünnepelték a szólásszabadság nevében.

Az AK főigazgatója azt is megjegyezte, hogy nem kötelességük gesztusokat tenni a woke irányába. Egyes lapokról azt mondta, ott politikai aktivistákként működő újságírók dolgoznak, de kérdésünkre konkrétumokat nem mondott.

A Wokebusters az Alapjogokért Központon belül, annak költségvetéséből működik majd, égisze alatt egy Dél-Amerikát, illetve Spanyolországot, Olaszországot, az USA-t és Izraelt is érintő világ körüli turnét terveznek a közeljövőben, a magyar közvélemény pedig újabb konferenciákra, workshopokra, rendezvényekre számíthat, de lesznek új ifjúsági ösztöndíjak is.

(Borítókép: Ambrus Balázs / Index)