Manfred Weber újra a magyar kormányt támadja, szigorú lépéseket vár

2024.07.30. 15:27 Módosítva: 2024.07.30. 20:17
Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője úgy látja, hogy Magyarország a vízumkorlátozás enyhítésével nyit kiskaput az orosz kémek előtt. A német politikus az ügyben levelet küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

Manfred Weber Charles Michelnek címzett levelében arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarország enyhítette az oroszokkal szembeni vízumkorlátozásokat, ami súlyos kockázatot jelent, kiskaput nyitva az orosz kémeknek – írja a Népszava a Financial Times birtokába jutott levélre hivatkozva.

A néppárti politikus sürgős ellenintézkedéseket szorgalmazott a levélben, és felszólította az Európai Tanács elnökét, hogy az októberi ülésen vesse fel az ügyet. A lap szerint arról a Nemzeti Kártya programról van szó, amely hivatalosan a Magyarországon történő munkavállalásra jogosultak szabályairól szól. A kártya birtokában 180 napon belül 90 napot meghaladó, de maximum két év határozott időtartamú tartózkodást tettek lehetővé Magyarország területén.

A Forbes korábban arról írt, hogy a Nemzeti Kártyával ukrán és szerb vendégmunkások nagy számban érkeztek Magyarországra. A munkavállalási forma előírt szakképesítéssel igényelhető Bosznia-Hercegovinából, az Észak-macedón Köztársaságból, Moldovából, a Montenegrói Köztársaságból, Szerbiából, Ukrajnából, az Oroszországi Föderációból és a Belarusz Köztársaságból.

Manfred Weber arra kérte a tagállami vezetőket, fogadják el a legszigorúbb intézkedéseket, hogy „megvédjék a schengeni övezet egységét, mérsékeljék a már felmerült biztonsági kockázatokat – és megakadályozzák, hogy a tagállamok hasonló kezdeményezéseket tegyenek a jövőben”.

A levéllel kapcsolatban kerestük a Belügyminisztériumot, valamint a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is. Amint választ kapunk, frissítjük cikkünket.

Frissítés 20.15-kor:

Manfred Weber, az Európai Néppárt elnökének akciója nem más, mint a háborúpárti liberális európai elit újabb képmutató támadása Magyarország ellen – írta Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden az X-en.

Ismét Manfred Weber az, aki a magyar kormányt támadja, miközben politikai szövetségesei illegális migránsok millióit zúdították Európára, és ezzel a kontinens államait és az európai embereket súlyos nemzet- és közbiztonsági fenyegetésnek tették ki. Érdekes módon annak idején sem Weber úr, sem a balliberális elit nem mutatott aggodalmat Európa és az európai emberek biztonsága miatt

– hangsúlyozta Kovács Zoltán. Az államtitkár úgy fogalmazott, hogy „ez a legújabb brüsszeli támadás azért abszurd és képmutató, mert éppen a brüsszeli intézmények és az Európai Néppárt - a liberális erőkkel szövetségben - mindent megtesznek azért, hogy Magyarország kénytelen legyen lebontani szigorú határvédelmi és menekültügyi rendszerét, és ezzel illegális bevándorlók százezreit engedjük be az országba és ezáltal az Európai Unióba”.

A magyar bevándorlási rendszer a legszigorúbb az Európai Unióban. A vendégmunkások csak szabályozott keretek között, nemzetbiztonsági ellenőrzést is magában foglaló keretek között léphetnek be, és kizárólag munkavállalási céllal, korlátozott ideig maradhatnak.

Kovács Zoltán végezetül hozzátette: „Magyarország továbbra is megvédi déli határát és fenntartja a kontinens legszigorúbb bevándorlási rendszerét”.