Hamis ajánlásokat adott le egy nő a 2022-es országgyűlési választásokon

2024.07.31. 15:19
Egy nő mintegy 30 ajánlást hamisított meg a 2022-es országgyűlési választásokon, hogy jelöltként indulhasson. A Fővárosi Főügyészség a nőt hamis adatok feltüntetésével elkövetett választás rendje elleni bűntettel vádolja, ellene pénzbírság kiszabását indítványozta.

A Fővárosi Főügyészség vádat emelt és pénzbüntetés kiszabását indítványozza egy nő ellen, aki a 2022-es országgyűlési választásokon úgy indult jelöltként, hogy ehhez hamis ajánlásokat használt fel.

A Fővárosi Főügyészség közlése szerint a nő a 2022. április 3-án tartott országgyűlési választáson egy budapesti választókerületben indult, ehhez pedig 2022 februárjában átvette a nevére kiállított ajánlóíveket, amelyeken az induláshoz szükséges, legalább 500 érvényes ajánlást kellett összegyűjtenie.

A vádlott határidőben leadta a kitöltött ajánlóíveket, és annak érdekében, hogy a választási bizottság az ajánlásokat érvényesnek fogadja el – és ezáltal jelöltté válhasson –, aláírásával igazolta, hogy az íveken szereplő ajánlásokat személyesen ő gyűjtötte, és a felsorolt személyek ajánlása valós.

A választási bizottság az ajánlások alapján nyilvántartásba is vette, utólag azonban kiderült, hogy 30 aláírás nem a névtulajdonosoktól származik, a hamis ajánlások nélkül a vádlott nem rendelkezett volna a jelöltséghez szükséges 500 darab érvényes ajánlással. 

A Fővárosi Főügyészség a nőt hamis adatok feltüntetésével elkövetett választás rendje elleni bűntettel vádolja, és azt indítványozza, hogy vele szemben a bíróság tárgyalás mellőzésével, büntetővégzésben pénzbüntetést szabjon ki – írja az MTI.