Szijjártó Péter egyeztetésre hívta a balti államok nagyköveteit, hazugsághadjáratról beszélt

2024.07.31. 17:34
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter hazugsághadjáratnak nevezte a balti államok megállapítását, miszerint a Nemzeti Kártya-program Oroszország és Belarusz irányába történő kiterjesztésével Magyarország veszélyezteti a schengeni övezet biztonságát. A helyzet tisztázása érdekében Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár szerdán első kézből adott tájékoztatást Észtország, Lettország és Litvánia nagykövetségeinek.

„A balti országok a tájékozódás és a tények megismerése helyett hazugsághadjáratba kezdtek Magyarországgal szemben amiatt, hogy – sok más ország állampolgárai mellett – az orosz és a belorusz állampolgárok is bekerültek a Nemzeti Kártya-programba” – írja közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

A miniszter bejegyzésében kiemelte, hogy a döntés a baltiak „hazug állításaival” szemben semmilyen módon nem csökkenti a beutazó orosz és belorusz állampolgárok biztonsági ellenőrzésének szigorúságát. 

Szijjártó Péter hozzátette, hogy a helyzet tisztázása és a valós tények megismerése érdekében szerdán Sztáray Péter biztonságpolitikáért felelős államtitkár első kézből adott tájékoztatást Észtország, Lettország és Litvánia nagykövetségeinek. 

Kibővítették a Nemzeti Kártyára jogosult országok listáját

Ahogy az Index megírta, a magyar kormány döntése alapján a harmadik országból érkező polgárok is dolgozhatnak vendégmunkásként vagy a Nemzeti Kártya igénylésével. Eddig főként Ukrajnából és Szerbiából érkeztek Nemzeti Kártyával munkások Magyarországra, azonban július 8-tól kezdve Bosznia-Hercegovinából, Észak-Macedóniából, Moldovából, Montenegróból, valamint Oroszországból és Beloruszból is igényelhetik a papírokat.

Nemrég Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője is azt mondta, hogy Magyarország a vízumkorlátozás enyhítésével kiskaput nyit az orosz kémek előtt. A német politikus az ügyben levelet küldött Charles Michelnek, az Európai Tanács elnökének.

Manfred Weber arra kérte a tagállami vezetőket, fogadják el a legszigorúbb intézkedéseket, hogy „megvédjék a schengeni övezet egységét, mérsékeljék a már felmerült biztonsági kockázatokat – és megakadályozzák, hogy a tagállamok hasonló kezdeményezéseket tegyenek a jövőben”.