A választók szerint Magyar Péter manőverei eléggé véleményesek

DSC5361
2024.07.31. 07:53
A nyugdíjaskor körüliek és nyugdíjasok követik legkitartóbban Magyar Péter mozgását. Ugyancsak ők ítélik meg legkritikusabban mindazt, ami a Tisza Párt elnökével történt az elmúlt fél év során. Mindez a Publicus Intézet legutóbbi, célzott közvélemény-kutatásából derül ki.

Az Index birtokába került a Publicus Intézet legfrissebb kutatása, amelyben a választók Magyar Péter közéleti mozgásáról alkotott véleményét vizsgálták. A június 28-a és július 4-e között, 1000 fős reprezentatív telefonos mintán végzett mérés két tématerületet vizsgált ezen a két kérdésen keresztül:

  • Magyar Péter, bár korábban mást ígért, most mégis beült az Európai Parlamentbe. Ön szerint helyesen döntött?
  • Ön hallott arról, hogy Magyar Péter, a Tisza párt alelnöke egy fővárosi szórakozóhelyen dulakodásba keveredett, fiatal lányokkal flörtölt és biztonsági őrök dobták ki a helyről, és egy telefont is a Dunába dobhatott?

A mégis felvett brüsszeli mandátum

Magyar Péter korábban kizárta, hogy beüljön képviselőként az Európai Parlamentbe, majd változtatva álláspontján, erősen irányított kérdésfeltevéssel mandátuma felvételét követőinek álláspontjától tette függővé. A Telexnek adott legutóbbi interjújában ezt azzal indokolta, hogy a választások előtt sokkal pesszimistább volt az eredményt illetően, azonban a Tisza Párt által elnyert 7 mandátummal alapvetően más helyzet állt elő, mint amire a kampányban számított. Elismerte, hogy hoz olyan döntéseket, amiket abban a pillanatban nem kellene meghozni, azt mondta, hogy „a Magyar Péter-jelenség” része, hogy ember és hibázik.

Erről az összes megkérdezett válaszadó 39 százaléka vélekedett úgy, hogy inkább helytelen ez a döntése, 38 százalék szerint viszont helyesen döntött. A magasabb iskolai végzettséggel rendelkezők inkább helyeselték a döntést. A legfeljebb csak 8 általánost végzettek 41 százaléka nem értett egyet a mandátum felvételével, a felsőfokú végzettségűeknek azonban csak a 34 százaléka.

Lakóhely szerint a társasházban élők értettek leginkább egyet Magyar Péter döntésével.

Éjszaka az Ötkertben

A politikus szintén az említett interjúban nyilatkozott arról, hogy az Ötkert nevű szórakozóhelyen kialakult „bulibotrányából” sok tanulságot levont, a fő következtetése, hogy egy „30 százalékos párt” vezetőjeként már nem magánszemély többé. Ketté kell választania magát és a politikai entitást, kijelentette, hogy két évig Magyar Péter mint magánszemély, nem létezik.

A Publicus Intézet kutatásából kiderül, hogy legtöbben (értelemszerűen) Budapesten hallottak Magyar Péter éjszakai történetéről, életkori megoszlás alapján viszont a 60 éven felüliek, miközben a legkevesebben épp a 18 és 29 év közöttiek.

A közvélemény-kutató társaság azt is megnézte, hogy azok, akik hallottak a történtekről, pártpreferenciák szerint mit gondolnak arról, valóban dulakodott-e egy szórakozóhelyen. A Fidesz–KDNP hívei tartották legtöbben igaznak, hogy ez megtörténhetett, majd az ellenzéki szavazók, legkevésbé pedig a Tisza Párt szimpatizánsai, de ő közülük is a többség: 61 százalékuk.

scrnli 2024- 07- 31- 9-56-16.png

Azzal, hogy vezető politikushoz nem méltó módon táncolt fiatal lányokkal, a Tisza Párt szimpatizánsainak 59 százaléka értett egyet, míg a legtöbben a kormánypártok szavazói (87 százalék) gondolták így.

scrnli 2024- 07- 31- 9-56-35.png

Azt a kérdést is feltették, hogy miként változott Magyar Péterről kialakított véleménye mindezen események hatására. A megkérdezettek közül a 60+ korosztály körében romlott Magyar Péter renoméja a legnagyobb arányban (33 százalék); míg legkevésbé a Tisza Párt szavazóinak körében és a legfiatalabb generáció képviselői szemében.

(Borítókép: Tövissi Bence / Index)