Hatalmas tömeg búcsúztatta a kényszernyugdíjazott győri plébánost

2024.08.01. 18:39
Vastaps zúgott végig a templomon, amikor a kényszernyugdíjazott győri plébános, Benkovich Ferenc az utolsó celebrált miséje után kivonult a padsorok között. A hívek hiába állítják, hogy kora ellenére a plébános még tökéletes el tudja látni a feladatát, a győri egyházmegye vezetése átadta a plébános helyét Kálmán Imre püspöki irodaigazgatónak.

Hatalmas tömeg búcsúztatta az utolsó miséjét celebráló, kényszernyugdíjazott győri plébánost a helyi Szentlélek templomban. A katolikus pap azzal került be a hírekbe, hogy hívei messzemenőkig nem értettek egyet a győri egyházmegye püspöke, Veres András döntésével.

Szerintük ugyanis kora ellenére a plébános még tökéletes el tudja látni feladatát. A hívek június 2-án, az úrnapi körmeneten is kiálltak plébánosuk mellett, majd levelet írtak Ferenc pápának, amelyben segítséget kértek a katolikus egyházfőtől. Ennek ellenére június 26-án egy állásfoglalást tett ki oldalára a győri egyházmegye, amelyben azt írták, hogy döntésük megváltoztathatatlan, és minden érintett elfogadta.

Többen sírva fakadtak, vastaps zúgott 

Így vasárnap az utolsó miséjét celebrálta Benkovich Ferenc, akit a Blikk információi szerint a mise végeztével a hívek vastaps kíséretében búcsúztattak el. Beszámolók és a miséről készült videófelvétel tanúsága szerint olyan sokan gyűltek össze, hogy többen az ajtón kívülről hallgatták a misét. Ferenc atya helyét Kálmán Imre püspöki irodaigazgató tölti majd be a továbbiakban. Utódjának augusztus 1-jével át kellett adnia a plébániát, amelyet negyven éve, a kommunizmus alatt a hívekkel együtt épített. A Telex arról értesült, az átadás-átvétel július 31-én megtörtént, és bár nem volt feszültségmentes az aktus, és maradtak nyitott kérdések, de a plébánia pecsétje az utódhoz került. Benkovich Ferenc atya annyi időt kért a költözésig, amíg az új lakhelyén az átalakítások befejeződnek.

Benkovich Ferenc plébániai kormányzó urat a kánoni életkor betöltése után két évvel, köszönete nyilvánítása mellett felmentette a Győri Szentlélek-plébánia lelkipásztori ellátása alól, és nyugállományba helyezte

– közölte az egyházmegye.

Az utolsó mise előtt felhívást tettek közzé „Ferenc atya támogatói”, üzenetet írhattak a papnak, amelyeket majd egy kiadványba szerkesztenek. Az liturgia előtt több üzenetet fel is olvastak, a végén pedig – amíg a plébános az oltártól indulva kiért a templomból – zúgó vastaps kísérte útját, eközben több hívő sírva fakadt, beszámolók szerint maga a plébános is megrendült.