Ismét elutasította az ügyészség Dobrev Klára feljelentését

2024.08.01. 11:36
Dobrev Klára, a Demokratikus Koalíció EP-képviselőjének újabb feljelentését utasította el az ügyészség, ezúttal csongrádi ingatlanok jogellenes megszerzésére utaló kérelmével volt dolguk.

Mivel a szerződések semmisségét alátámasztó tény vagy adat az ügyészségi vizsgálatkor nem merült fel, ezért a Fővárosi Főügyészség elutasította Dobrev Klára csongrádi ingatlanok jogellenes megszerzésére utaló kérelmét – közölte a Fővárosi Főügyészség az MTI-vel.

Dobrev Klára hét Csongrád-Csanád vármegyei termőföld zsebszerződéssel történő átruházása miatt kért ügyészi keresetindítást. Álláspontja szerint az adásvételi és ajándékozási szerződések, egy német nyelvű, „Igazolás” elnevezésű okirat, valamint a tulajdoni lapok bejegyzései alapján a termőföld valódi tulajdonosa nem az ingatlan-nyilvántartásba bejegyzett személy volt, a jogügyletek célja az ingatlanok tulajdonjogának az arra nem jogosult személy részére történő átjátszása volt.

Mivel hat termőföld jelenleg már a magyar állam tulajdonában áll, ezért a kérelem szerint az ügyészi perindítás célja az ingatlanokon a külföldi magánszemélyek javára fennálló jelzálogjog törlése. Az ügyészség a kérelem alapján az iratokat beszerezte, és a hét ingatlan földhivatali iratait, valamint az adásvételi szerződések semmissége miatt korábban folyamatban volt polgári perben keletkezett bírósági ítéleteket megvizsgálta. Hangsúlyozták, hogy az ügyészség a kérelmet a keresetindítás feltételei fennállásának hiányában nem tartotta teljesíthetőnek.

Mivel a szerződések semmisségét alátámasztó tény vagy adat az ügyészségi vizsgálat során sem merült fel, ezért a jogügyletek semmissége nem állapítható meg, az ügyészi perindítás jogszabályi feltételei pedig erre figyelemmel nem állnak fenn

– áll a közleményben.

Nem ez volt az első elutasított feljelentése

Korábban már beszámoltunk arról, hogy Dobrev Klára feljelentése szerint Sulyok Tamás köztársasági elnök a 2014 és 2019 közötti időszakban alkotmánybíróként jogosulatlanul vette fel a fizetését, mert nem jelentette be az összeférhetetlenségét. Sulyok Tamás a feljelentő állítása szerint ezzel a magatartásával csalást és hivatali visszaélést követett el.

A nyomozó ügyészség rendelkezésére álló adatok szerint – Dobrev Klára feljelentésével szemben – Sulyok Tamás már alkotmánybírói jelölését követően, de még a megválasztását megelőzően kérte ügyvédi tevékenységének szüneteltetését. A Szegedi Ügyvédi Kamara a 2014. szeptember 24. napján hozott határozatával tudomásul vette, hogy Sulyok Tamás 2014. szeptember 24. napjától határozatlan ideig szünetelteti ügyvédi tevékenységét kamarai tagságának fenntartása mellett, a szünetelés idejére helyettes ügyvédről gondoskodott.  

Reagált Dobrev Klára

„Mosdatják a köztörvényes bűnt, mentik a köztörvényes bűnözőt!” – reagált a hírre Dobrev Klára. Az EP-képviselő megjegyezte, hogy azt teszik, ami miatt a NER-t NER-nek hívjuk, és „a fideszes bűnt mentegetik, ahelyett, hogy üldöznék”.

Mert ma még a saját kutyájuk kölykének mindent szabad

– emelte ki Dobrev Klára, majd hozzátette, hogy nem lesz ez mindig így, és eljön majd a pillanat, amikor a független ügyészség is kimondja, hogy Sulyok Tamás köztörvényes bűnöző, „aki törvényellenesen, bűnszervezetben, magyar termőföldeket játszott külföldi kézre, strómanok és zsebszerződések segítségével”.