Átlátszó: május óta megy a klíma az üres kórházban Tatabányán

2024.08.01. 07:13
Üresen áll a tatabányai Szent Borbála Kórház legújabb épülete, az „U” szárny, melyet 2018-ban kezdtek el tervezni, azonban csak most került átadásra. A 12 milliárd forintos épületben május óta üzemel a klíma, a kórház főigazgatója szerint „az állagmegóvás érdekében”.

Hónapokkal ezelőtt készült el Tatabányán a Szent Borbála Kórház új szárnya, amelyet ugyan még nem adtak át, azonban a klíma folyamatosan megy benne – írja az Átlátszó.

A portál szerint őszre várható a betegellátás kezdete a kórház új szárnyában, a legfrissebb hírek tavaly nyáron érkeztek az épületről, ekkor a belső terek kivitelezése zajlott. 

Az „U” pavilont még 2018 novemberében kezdték el tervezni, végül csak 2020. december végén jelent meg a Közbeszerzési Értesítőben az eredmény. A tatabányai betegellátó munkálatait eredetileg 4,5 milliárd forintra becsülték, végül 12,1 milliárdos ajánlattal nyerte meg a Strabag Zrt. A pályázaton más jelentkező nem volt, leszámítva a WHB Kft.-t, amelynek ajánlata érvénytelen lett, amiért az alapvető dokumentumokat nem csatolta.

A kormány eredetileg 6 milliárd forintot szánt az építésre, azonban Szűcsné Posztovics Ilona, a város polgármestere és elődje, Bencsik János, a térség országgyűlési képviselője közösen kértek még rá forrást. Ezután egy kormányhatározat még további 11,8 milliárd forintot biztosított a beruházásra.

Információk szerint a kivitelezés rendben és határidőn belül már tavaly befejeződött, azonban az épület azóta is üresen áll, bútorok és orvosi eszközök nélkül. A klíma azonban folyamatosan üzemel.

A portál megkeresésére dr. Virág József, a Szent Borbála Kórház főigazgatója elmondta, hogy jelenleg az épület használatbavételi engedélyének hatósági ügyintézése zajlik, ezt követi a működési engedélyeztetés, és várhatóan ősszel indulhat el a betegellátás.

A rendeletésszerű használathoz szükséges volt az épület távhőrendszerbe való bekötése, ezek a munkálatok ez év május 10-ig befejeződtek és a próbaüzem is sikeresen megtörtént. Az állagmegóvás érdekében azóta is folyamatos hőmérséklet-temperálást biztosítunk az épületben

– tette hozzá a kórház főigazgatója.

Nagy küzdelem van a magyar kórházakban

Az elmúlt időszakban több kórház klímája is elromlott. Mint arról hírt adtunk, egyszerre hibásodtak meg az Uzsoki utcai és a Szent János Kórház klímaberendezései. Előbbi intézményben valamennyi műtőben szüneteltették a műtéteket, míg a Szent János Kórházban csak a traumatológián nem végezték el a beütemezett operációkat. A berendezések meghibásodása miatt a helyiségek annyira felforrósodtak, hogy az Uzsoki műtőiben 41,5 fokot mértek, a Jánosban pedig 38 fokos hőség bénította le az egészségügyi ellátást. Javításukról a Közbeszerzési és Ellátási Főigazgatóság rendelkezett.

Szent László Kórház ugyanezzel a problémával néz szembe, miután elromlott a légkondicionáló az intézmény transzplantációs osztályán. Az intézmény tájékoztatása szerint a berendezés kedd reggel ment tönkre, de a javítást már megkezdték. Eközben a tatabányai Szent Borbála Kórház sürgősségi osztálya egy ventilátorral próbálja felvenni a harcot a hőséggel, de sikertelenül.

Később aztán érkezett az újabb hír: a Bethesda egyik berendezése is tönkrement, melynek javítási költségeit nem tudják finanszírozni, így a Facebookon kértek segítséget.