Rektorokat neveztek ki a Corvinus és az evangélikus egyetem élére

2024.08.01. 12:55
A szerdai Magyar Közlönyben megjelent köztársasági elnöki határozat értelmében új rektort neveztek ki a Budapesti Corvinus Egyetem élére, valamint az Evangélikus Hittudományi Egyetem vezetőjéről is döntöttek.

A szerdai Magyar Közlönyben jelent meg Sulyok Tamás köztársasági elnök határozata a Budapesti Corvinus Egyetem és az Evangélikus Hittudományi Egyetem élére kinevezett új rektorok megbízásáról.

Az elmúlt öt évben a Budapesti Corvinus Egyetem rektori pozícióját betöltő Anthony Radev a fenntartó stratégiai tanácsadójaként folytatja munkáját, így az egyetemnek augusztus elsejétől új rektora lett. A felsőoktatási intézmény közleménye szerint ezzel lezárult a megújulási folyamat első szakasza, az új vezetővel új időszak kezdődik az iskola életében.

A Közlönyben megjelent határozat értelmében Sulyok Tamás államfő Hankó Balázs kultúráért és innovációért felelős miniszter fenntartóval közös javaslata alapján döntött az új rektor személyéről, akit a Corvinus Szenátusa május 22-i ülésén biztosított a támogatásáról.

2024. augusztus 1-től 2028. július 31-ig a Corvinus élére a brüsszeli Université Libre de Bruxelles egyetemi tanárát, Bruno Van Pottelsberghe de la Potterie-t nevezték ki, az Evangélikus Hittudományi Egyetem vezetése ez idő alatt Korányi András feladata lesz.

A Corvinus új vezetőjének hivatalba lépésével egyidejűleg változás történik a rektorhelyettesi pozíciókban is, Szabó Lajos György korábbi megbízott rektor ismét az általános rektorhelyettesi teendőket fogja ellátni, továbbá augusztus 1-től az oktatási rektorhelyettesi feladatokat is átveszi. Vas Réka Franciska oktatási rektorhelyettesi megbízatása július 31-ével lejár, akadémiai pályafutását az Adatelemzés és Informatika Intézet egyetemi docenseként folytatja tovább – áll az egyetem közleményében.

Zsóka Ágnes, aki az új rektor érkezéséig eltelt időszakban az általános rektorhelyettesi feladatok jelentős részét is ellátta, augusztus 1-től ismét akadémiai fejlesztésekért felelős rektorhelyettesként folytatja tovább munkáját, Szántó Zoltán Oszkár februári kinevezésének megfelelően 2024. december 31-ig látja el a kutatási rektorhelyettesi teendőket CIAS-dékáni feladatai mellett – tették hozzá.