Ügydöntő szavazás lesz Terézvárosban az airbnb-ről

2024.08.01. 13:35
Szeptember 2-től két héten át online és személyesen is szavazhatnak majd Budapest VI. kerületének lakói arról, hogy az önkormányzat engedje-e a rövid távú szálláskiadást, más néven az airbnb-t. A voksoláson a teljes tiltás, illetve aközött dönthetnek a lakók, hogy maradjon-e minden a régiben, az egész éves lakáskiadási lehetőséggel.

„Egyetért azzal, hogy a VI. kerületben tiltsuk meg a társasházi lakások kiadását Airbnb-típusú szálláshelyként?” – erre a kérdésre válaszolhatnak a VI. kerület lakói szeptember elejétől azon a szavazáson, amely alapján az önkormányzat továbbra is egész évben vagy egyetlen napon sem engedi a rövid távú szálláskiadást.

A rövid távú lakáskiadás – köznyelvi kifejezéssel az airbnb – Terézváros szinte valamennyi társasházában jelen van.

„Mindenkit érint, és mindenkit máshogyan. Van, akinek a megélhetést jelenti, másnak olcsó szálláshelyet, sokan gyűlölik, mert zavarja otthonuk békéjét, mások észre sem veszik, hogy váltogatják egymást a lakók szomszédukban. Áldás vagy átok az airbnb? Tiltsuk be vagy hagyjuk békén? Erről dönthetnek a terézvárosiak közösen a szeptember elején induló ügydöntő szavazáson” – olvasható a terézvárosi önkormányzat sajtóközleményében.

A szavazást a VI. kerületben az Országgyűléstől kapott felhatalmazás alapján bonyolítja az önkormányzat, amelynek arra van lehetősége, hogy korlátozza, hány napra adható ki egy évben egy szálláshely. Mivel nincs jogi eszköz arra, amivel ellenőrizhető lenne, hogy egy lakást 60, 75 vagy 130 napra adhatnak ki egy évben, ezért a voksoláson a teljes tiltás, illetve aközött dönthetnek a lakók, hogy maradjon minden a régiben.

A szavazás szeptember 2-től két héten át tart, online és személyesen is lehet majd szavazni a 16 éven felüli, állandó vagy tartózkodási hellyel rendelkezőknek. Szemben a nemzeti konzultációkkal és a Budapesti Lakógyűléssel, a kérdés valódi, az eredmény pedig ügydöntő lesz: a terézvárosiak többségi akaratát végrehajtjuk

– fogalmazott Soproni Tamás polgármester.

Terézvárosban jelenleg 2226 legális magán- és egyéb szálláshely üzemel. A KSH adatai szerint 2023. január 1-jén 29 251 lakás volt Terézvárosban, azaz a rövid távon kiadott lakások kb. 7,6 százalékát teszik ki a teljes lakásállománynak. Az önkormányzat – segítve a döntést – kiadványt készít a teljes tiltás mellett és ellen szóló érvekről, melyet a szavazás előtt minden háztartásba eljuttat – áll a közleményben.