Gyurcsány Ferenc: Elég nehéz elfogadni, hogy bármire is hivatkozva a nők között versenyezzen egy férfi

2024.08.02. 13:59
Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke pénteken délelőtt a Facebookon fejtette ki a véleményét a női ökölvívók 66 kilogrammos súlycsoportjának versenye körül kialakult helyzetről, miszerint az algériai Imane Helif, akiről korábban egy vizsgálat is bebizonyította, hogy biológiailag férfi, mégis elindulhatott a nők mezőnyében.

Mint azt korábban megírtuk szokatlan esemény történt a párizsi olimpia női ökölvívótornáján. A 66 kilogrammos súlycsoport nyolcaddöntőjében az olasz Andrea Carini és az algériai Imane Helif mérkőzött meg egymással.

A találkozó azonban 45 másodperc után befejeződött, mivel az olasz feladta a küzdelmet. Ennek oka, hogy az algériairól korábban egy vizsgálat is bebizonyította, hogy biológiailag férfi, mégis elindulhatott a hölgyek mezőnyében. Imane Helif nem indulhatott el a 2023-as világbajnokságon, mivel egy vizsgálaton bebizonyosodott, hogy biológiailag férfi. A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) akkor a magas tesztoszteronszint miatt zárta ki a sportolót, az idei olimpián azonban mégis elindulhatott.

„Még meg se szólalt, még nem tett semmit, de érezzük, hogy ebből nagy balhé lesz. Na, így vagyunk a biológiai, a szubjektív meg a társadalmi nemek dolgával, mert olyan indulatok veszik körül mára a témát, hogy gyorsan repül a közéleti pofon” – írta Gyurcsány Ferenc a témával kapcsolatban a Facebookon.

A Demokratikus Koalíció elnöke megjegyezte azt is, hogy ha igaz, hogy egy versenyző biológiai értelemben férfi, akkor elég nehéz elfogadni, hogy bármire is hivatkozva a nők között versenyezzen.

Gyurcsány Ferenc szerint ez egész egyszerűen nem fair és nem méltó az olimpia eszméjéhez, ugyanakkor van egy másik probléma is, mégpedig az, hogy ez a tisztességtelen helyzet a homoszexualitásról és a transzneműségről folyó, egyébként is sok indulattal, butasággal terhelt vitát még jobban elmérgesíti.

És legyen világos, mindez sok-sok ember életét teszi még inkább pokollá. Mi lenne, ha a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tenné a dolgát, és egyértelmű helyzetet teremtene: biológiai férfi biológiai férfivel, biológiai nő biológia nővel mérje össze erejét?

– fogalmazott a DK elnöke. 

Az eddigi fejlemények

Az olasz kormány és az Olasz Olimpiai Bizottság (CONI) aggodalmának adott hangot, majd később a Bolgár Olimpiai Bizottság is hivatalos közleményben fejezte ki nemtetszését, Berkó Lajos, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség ügyvivő testületének tagja pedig elmondta, hogy vállalhatatlannak és felháborítónak találják a helyzetet, hogy ez megtörténhet, és mindenképpen levélben fordulnak a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz, valamint vizsgálják a további jogi lehetőségeket is.

Elon Musk és J.K. Rowling is kifejtette a véleményét az esettel kapcsolatban. „A párizsi olimpiát örökre bemocskolja a Carini ellen elkövetett brutális igazságtalanság” – fakadt ki a brit írónő az X-en.

Egy fiatal női bokszolótól elvették mindazt, amiért keményen dolgozott és edzett, mert egy férfit engedtek be ellene a ringbe

– tette hozzá.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság pénteken közleményben fejtette ki, hogy a két női ökölvívót – a másik a kétszeres világbajnok tajvani Lin Jü-ting –, akiket kizártak a világbajnokságról túl magas tesztoszteronszintjük miatt, elhamarkodottan és önkényesen ítéltek meg. Véleményük szerint mindenkinek joga van ahhoz, hogy diszkrimináció nélkül sportolhasson, és minden az olimpiai feltételeknek megfelelően történt.

Pénteken délelőtt a Magyar Olimpiai Bizottság (MOB) is közleményét adott ki, melyben leírták: a női esélyegyenlőség alapvető követelménye, hogy a női mezőnyben biológiáig minden kétséget kizáróan nőnek minősülő versenyzők indulhassanak. Ellenkező esetben alapvetően sérül a női versenyzők esélyegyenlőséghez és tisztességes versenyhez való joga, és amennyiben az ökölvívó sportág olimpiai részvételi szabályai ezt nem biztosítják maradéktalanul, úgy felül kell vizsgálni a szabályozást és szükség esetén módosítani is kell.

Aggodalmát fejezte ki Vona Gábor a magyar ökölvívó, Hámori Luca egészségi állapotát illetően. A politikus Facebookon közzétett bejegyzésében azt taglalta, elfogadhatatlan, hogy férfiakat engednek versenyezni a nők mezőnyében, és szerinte ne álljon ki Hámori Luca a mérkőzésre.

Ha győzne, aminek egyrészt nagyon örülnék, másfelől viszont azt bizonyítaná, ezzel az egésszel nincs semmi probléma. Pedig van. Ha mégis kiáll a mérkőzésre, legyen óvatos, és az olasz lányhoz hasonlóan nyugodtan adja fel, ha veszélyesnek érzi a folytatást

– írta politkus.