Átmeneti lehűlés várható, még jégeső is jöhet

2024.08.02. 06:15
Egy, a Kárpát-medencébe áramló hidegfrontnak köszönhetően átmeneti lehűlést tapasztalhatunk péntektől, amelynek hatására zápor, zivatar és jégeső is előfordulhat. Emellett sok napsütésre is számíthatunk.

Hidegfront érkezik pénteken a Kárpát-medencébe, amelynek hatására többfelé kialakulhatnak záporok, zivatarok a napos időszakok mellett. 

A fátyolfelhőzet mellett időszakosan erőteljesebb gomolyfelhő-képződés is várható. Az északnyugatira, nyugatira forduló szél helyenként megélénkül. Zivatarok mentén átmeneti szélerősödés előfordulhat. Helyenként előfordulhatnak akár hevesebb viharok felhőszakadással, jégesővel és viharos széllökésekkel. 

A legmagasabb nappali hőmérséklet döntően 29 és 34 fok között várható. 

A nyár utolsó hónapjának első napjaiban sekély ciklon alakítja a Kárpát-medence időjárását, így változékonyabb napokra készülhetünk a Hungaromet előrejelzése szerint. Azonban az elszórtan kialakuló záporok, zivatarok mellett továbbra is sok napsütésre számíthatunk, így a kánikula és az erős UV sugárzás továbbra is terítéken lesz.

Hidegebb levegő áramlik a Kárpát-medence fölé, ezért hidegfront jellegű változásokat tapasztalhatunk, úgymint fejfájás, migrén, nehézkes gondolkodás, vérnyomás csökkenése. 

A Hungaromet első szintű, citromsárga figyelmeztető előrejelzést adott ki a zivatarok miatt az ország egész területére, ezen kívül a magas középhőmérséklet miatt Győr-Moson-Sopron, Somogy, Baranya, Tolna, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád, Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Hajdú-Bihar és Szabolcs-Szatmár-Bereg vármegyékre.