Bedő Dávid: Hámori Luca egy nővel bokszol szombaton

GettyImages-2164158766
2024.08.02. 18:16
Bedő Dávid, a Momentum mozgalom elnökségi tagja és frakcióvezetője is kifejtette véleményét az algériai bokszoló, Imane Helif nyomán kirobbant botrányról. Helif a párizsi olimpián úgy versenyez a biológiailag nők versenyében, hogy tavaly a világbajnokságról kizárták, miután megbukott mind a tesztoszteron-, mind a nemi vizsgálaton. Míg előbbi szintje túl magas volt, utóbbival kapcsolatban kiderült, hogy a férfiakra jellemző Y kromoszómával is rendelkezik. Bedő Dávid szerint Helif nő, nem transznemű és nem biológiai férfi, így szombaton a magyar Hámori Luca egy másik nővel bokszol majd a 66 kilogrammosok mezőnyében.

Bedő Dávid, a Momentum parlamenti frakcióvezetője Facebook-oldalán kommentálva szállt bele abba a vitába, aminek középpontjában az algériai bokszoló, Imane Helif áll.

Helif ugyanis úgy versenyez az olimpián a női bokszolók között, hogy a tavalyi ökölvívó világbajnokságon nem engedték elindulni, mert a tesztoszteron- és nemi teszteken is megbukott. Előbbi szintje ugyanis túl magas volt, de szervezetében kimutatták a férfiakra jellemző Y-kromoszómát is.

Az algériai bokszoló – és egy, az ezen teszteken szintén megbukó tajvani Lin Yu-ting – olimpián való indulását emiatt már a torna előtt sokan kritizálták, majd pedig miután a legjobb 16 között mindössze 45 másodperc után az olasz Angela Carini feladta ellene a küzdelmet, még inkább hangosabbá váltak azok a hangok, amelyek szerint nem lett volna szabad elindulnia a valószínűleg interszex Helifnek és Yu-tingnek.

Ennek ellenére a vele szombaton a negyeddöntőben megmérkőző magyar Hámori Luca áll a kihívás elébe. Mint korábban nyilatkozta, őt nem érdekli, hogy férfi vagy nő ellen küzd, ő csak le akarja győzni Helifet, és egyébként is, edzésen többet verekszik férfiakkal. Ráadásul amiatt, mert fiús kinézete van, az csak plusz motivációt ad számára.

Miközben korábbi magyar olimpikonok, a Magyar Olimpiai Bizottság, a Demokratikus Koalíció elnöke, Gyurcsány Ferenc mellett az internet, valamint a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot (NOB) is kritizálja Helifet, amiért a biológiailag nők versenyében szállhat ringbe Helif, a Momentum frakcióvezetője megengedőbb az algériai bokszolóval szemben.

Bedő Dávid szerint ugyanis Hámori Luca szombaton egy nő ellen bokszol majd. Mint azt a közösségi oldalán az ellenzéki politikus írja, 

nő fog nővel boxolni szombaton az olimpián. Ugyanúgy, ahogy egy algériai nő boxolt egy olasz nővel nemrég. Ellentétben azzal, amit jobboldali megmondóemberek állítanak, Helif nő, nem transznemű, nem biológiai férfi. Lánynak született, lányként focizott Algériában, lányként kezdett boxolni is.

Bedő Dávid szerint az algériai bokszoló minden bizonnyal interszexként született, azaz egy olyan fejlődési rendellenességgel, ami miatt magasabb a tesztoszteron-szintje.

Az interszex állapot nem egy újkeletű dolog, nem a »woke« találta ki, hanem az emberiséggel egyidős, csak régebben nem tartott ott az orvostudomány, hogy felismerje

– tette hozzá a momentumos politikus, aki szerint a sportszerűtlenség nem az, hogy Imane Helif magasabb tesztoszteron-szinttel „férfiként versenyez a női kategóriában”, hanem az, hogy sok éven keresztül úgy edzett, hogy fejlődési zavarát nem kezelte a felkészülési időben hormonblokkolókkal.

„Nem fair play olyanok között versenyezni, akik testfelépítése jelentősen eltér a tiedtől” – hangsúlyozza Bedő, majd gondolatát arra futtatja ki, hogy

az igazán övön aluli ütés mégis az a transzfóbia és gyűlöletkeltés, amit egyesek megengedhetnek maguknak a patriotizmus oltárán.

Bedő Dávid bejegyzésében sok sikert kívánt Hámori Lucának, aki elmondása szerint nyilatkozatával már most győztes a szemében.

Mi az az interszex?

A Magyar LMBT szövetség definíciója szerint egyébként

Az interszex emberek olyan nemi jelleggel (pl. kromoszómákkal, nemi szervekkel és/vagy hormonokkal) születnek, amelyek nem sorolhatók be egyértelműen a női és férfi kategóriába, vagy mindkettőbe egyaránt besorolhatók. Hogy testük (legalábbis látszólag) a férfi vagy női kategóriába illeszthető legyen, az orvosok gyakran azt javasolják a szülőknek, hogy az interszex újszülötteken műtéti és egyéb orvosi beavatkozásokat hajtsanak végre. A legtöbb esetben az ilyen beavatkozások orvosilag nem indokoltak, és később számos negatív következményük lehet az érintett gyermekekre nézve.

Hámori Luca és Imane Helif augusztus 3-án, szombaton hivatalosan 17:22-kor fog megmérkőzni a negyeddöntőben, amit természetesen az Indexen is élőben közvetíteni fogunk.

(Borítókép: Imane Khelif 2024. augusztus 1-jén. Fotó: Fabio Bozzani / Anadolu / Getty Images)