Államtitkár lesz a botrányba keveredett romaügyi kormánybiztosból

2024.08.02. 08:55
A szerdai Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat értelmében visszavonják Sztojka Attila kormánybiztosi kinevezését, mivel egy újonnan létrehozandó belügyminisztériumi államtitkárság vezetője lesz majd.

A szerda este megjelent Magyar Közlönyből kiderült, hogy a kormány visszavonja Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztos kormánybiztosi kinevezését. A határozat szeptember 1-jén lép hatályba.

Népszava információja szerint nem bukásról van szó, Sztojka Attila egy újonnan létrehozandó belügyminisztériumi államtitkárság vezetője lesz. A lap arról is értesült, hogy a Belügyminisztériumban több részre bontják a gondoskodáspolitikáért felelős államtitkárságot,

és létrejön egy romapolitikai államtitkárság is, melynek élére nevezik ki a fideszes parlamenti képviselőt.

A társadalmi felzárkózás ügye, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) és a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság felügyelete is az új államtitkársághoz tartozik majd.

Sztojka Attilát 2021-ben nevezte ki roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosnak Orbán Viktor, majd 2022-ben második alkalommal is kinevezték annak ellenére, hogy botrányba keveredett, ugyanis a Népszava által korábban megszerzett hangfelvételek tanúsága szerint a kormánybiztos egy zárt körű rendezvényen szerződéseket ígért „körön belül lévő” roma képviselőknek, illetve arról beszélt, BM-esként mindenkiről mindent tudnak, „a legapróbb részletekig”.

Sztojka Attila időközben új roma szervezetet alapított, a Cigány Közösségek Szövetségét (CiKöSz), melynek a június 9-én tartott országos roma nemzetiségi választáson a szövetség elnökeként listavezetője is volt, de a választás után megbízólevelét nem vette át, mivel az ORÖ képviselőjeként összeférhetetlenség miatt nem lehetne államtitkár, és a parlamenti mandátumától is meg kellene válnia.