Rendszeres konfliktusokra hívta fel a figyelmet a Kerékpárosklub a Margit hídon

2024.08.03. 06:51
A Magyar Kerékpárosklub pénteken közösségi oldalán nyílt levélben fordult az illetékes hatóságokhoz, hogy tegyék biztonságossá a Margit hídi terelt közlekedést. Felhívták a figyelmet arra, hogy rendszeresek a konfliktusok a hídon, ahol sem a BKK, sem a Budapest Közút nem kommunikálja az elvárt viselkedési formát.

A Magyar Kerékpárosklub hivatalos levélben fordult a BKK-hoz, Budapest városvezetéséhez, valamint a Budapest Közúthoz, hogy a kerékpárosok és gyalogosok számára tegyék biztonságossá a Margit hídi felújítás miatti terelt közlekedést.

Az I bike Budapest Facebook-bejegyzésében arra hívja fel a figyelmet, hogy a Budapest legforgalmasabb belvárosi hídján tervezett munkákhoz, a Margit hídi kerékpárút felújításához és tereléséhez kapcsolódóan sem a BKK, sem a Budapest Közút nem kommunikálja az elvárt viselkedési formát, a terelés első napja óta nem segít a közlekedőknek abban, hogy a lehető legkevesebb konfliktus legyen a lezárt területen, ahogy nem tájékoztatja a közlekedőket az alternatív útvonalakról sem.

Rendszeresek a konfliktusok az elválasztott sávban, ahová most több ezer kerékpározó és gyalogos kényszerül, köztük turisták, kisgyerekes családok. A gyalogosok sokszor a padkára szorulva, libasorban közlekednek, mert a bringával közlekedők csöngetnek, nem lassítanak. Számos baleset történt már az elmúlt egy hónapban, ami mind megelőzhető lett volna, ha a felelősök szakszerűen és időben kommunikálnak

– írja közösségi oldalán a Kerékpárosklub, amely bekérte az előzetes terelési tervet a Budapest Közúttól, amire már megtették a módosítási kéréseiket.

Hangsúlyozták továbbá, hogy a Margit híd felújításából nem maradhat ki a kerékpáros piktogramok felfestése az úttesten, az északi és a déli oldalon egyaránt. „A piktogramok felfestését is kérjük minél hamarabb, ne várják meg ezzel a munkálatok és a nyár végét” – tették hozzá.

A BKK közleménye szerint a kerékpárút felújítása két ütemben valósul meg, július 8. és előreláthatólag augusztus 4. között a szigeti bejáró és a budai hídfő, augusztus 4. és 31. között a pesti hídfő és a szigeti bejáró közötti szakaszon zajlik majd a munkavégzés.