Akkora a hőség, hogy egyes magyarországi tavakban már mérgező a víz

2024.08.04. 13:23
Khayer Bernadett, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vízhigiénés szakértője a Blikknek beszélt arról, hogy miért kell komolyan venni a cianobaktérium vagy kékalga miatt elrendelt fürdőzési tilalmat.

A Borsod vármegyei Arlói-tóban tilos a fürdőzés a cianobaktériumok miatt. Az ilyen víz hányást, hasmenést és felületi fertőzéseket, bőrirritációt okozhat. Abaligeten és Budapest környéki kis tavaknál is előfordul ilyen probléma – erről beszélgetett Khayer Bernadettel, a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ vízhigiénés szakértőjével a Blikk.

 A szakértő az interjúban elmondta továbbá, hogy

  • A baktériumfajta szaporodását vízvirágzásnak is nevezik. Akkor történik ilyen, amikor nagyon felmelegszik a víz, nincs megfelelő utánpótlása, és feldúsulnak benne a tápanyagok. A víz zöldes vagy kékes árnyalatúvá válik, fonalak is megjelenhetnek benne, amiket sokan összetévesztenek az algákkal. Az ilyen víz büdössé válhat, és habzás figyelhető meg rajta.
  • Lenyelve hányást, hasmenést, szembe, fülbe, nyálkahártyára jutva felületi fertőzéseket, bőrirritációt okozhat.
  • Kisgyermekekre veszélyes lehet. Komolyan kell venni a tiltást, mert tényleg megbetegíthet a strandolás az ilyen vízben.
  • Abaligeten is hasonló probléma van most, és elő szokott fordulni a Budapest környéki kis tavaknál, ahol a sekélyebb víz könnyen felmelegszik, illetve ha vastag az iszap. Az iszapban egyébként másfajta baktériumok is elszaporodhatnak, amiket a fürdőzők felkavarhatnak a lábukkal.