Érik Karácsony Gergely koalíciója: a Tiszával és a Kutyapárttal egyeztet

PAP 1271
2024.08.05. 13:57
Karácsony Gergely a Tisza Párttal működne együtt szorosabban, az első egyeztetés már megtörtént, de annak témájáról nem szeretne nyilvánosan beszélni, szerinte a tárgyalások eredményesek lesznek.

Karácsony Gergely főpolgármesternek a Fővárosi Közgyűlésben nagyon fontos, hogy koalícióra léphessen, mivel a Párbeszéd – Zöldek–DK–MSZP 6 mandátummal csak a harmadik helyen áll, a Fidesz (10 mandátum) és a Tisza Párt (10 mandátum) mögött. A Tisza Párt elnöke, Magyar Péter augusztus 1-én egy „informális egyeztetés” formájában találkozott a főpolgármesterrel. A találkozó során a közgyűlésben tervezett közös munkáról egyeztettek.

A Szikra Mozgalom eseményén a főpolgármester a 24.hu-nak adott interjúban a megbeszélésről azt mondta:

Az egy kérdés, hogy Vitézy Dávidot hova soroljuk, azt a háromfős frakciót, amit ő vezet, de nyilván a Tisza Párt, a Kutyák és az általam vezetett lista képviselői, azok, azt gondolom, hogy velük ki kell tudni alakítani együttműködést.

A Karácsony–Magyar-találkozóról egyelőre nem sok információ ismert, Pikó András, a VIII. kerület polgármestere szerint „lehetett volna egy kicsit biztosabb az ember, hogyha tudnánk, hogy miben maradtak Magyar Péterrel most legutóbb, de arról nem kaptunk semmilyen információt. Egyelőre az eddigi megnyilvánulások alapján szerintem ez egy patthelyzet, egy olyan politikai patthelyzet, amiben nincsen megoldás”.

Amikor a főpolgármestert a találkozóról kérdezték, úgy fogalmazott,

azt gondolom, hogy akkor eredményes ez a tárgyalás, hogyha a nyilvánosságban erről keveset beszélünk, mert egyelőre még nem tartunk ott, hogy bármiről be tudjak számolni. Az első találkozó egy jó hangulatú és engem optimizmussal eltöltő beszélgetés volt.

Hozzátette, szerinte nem segíti a tárgyalás folyamatát az, ha a nyilvánosságon keresztül üzengetnek egymásnak, magukkal a tárgyalásokkal kapcsolatban „nagyon optimista”, és szerinte „eredményesek lesznek”. Magyar Péter pártjának szavazóiról úgy vélekedett: „A Tisza-szavazók egy reményt vettek, és lehet, hogy igazuk lesz. Adja a jóisten, hogy igazuk legyen.”

(Borítókép: Karácsony Gergely a Fővárosi Közgyűlésen 2024. február 28-án. Fotó: Papajcsik Péter / Index)