Ezért nem szabad hosszan nézni egy kutyát

2024.08.06. 17:28
Rosszul reagálhatnak az ebek, ha hosszan nézik őket. A Én Kutyám magazin most bemutatta, miért kell ezt kerülni.

Vannak ellentmondásos elképzelések arról, hogy rossz-e egy kutya szemébe nézni. Egyes kutyatulajdonosok, kiképzők és viselkedéskutatók azt állítják, hogy ez segíthet elmélyíteni az ebhez fűződő köteléket, és megkönnyítheti a kiképzést. Mások szerint azonban ez csak a kutya szorongására és izgatására szolgál. A különbség a bámulás és a kutyákkal való szemkontaktus között elég nagy.

A kutyák fenyegetésnek érezhetik, ha egy idegen nézi őket hosszasan. Nyugtalaníthatja őket, ha sokáig a szemükbe néznek. A kutyák nem bíznak az idegenben, és nem tudják, mi a szándéka a megfigyeléssel.

Ugyanez igaz fordított esetben is. Ha egy idegen kutya bámul egy embert, miközben nem pislog, és merev a testtartása, akkor kerülni kell a szemkontaktust, ugyanis ezek a jelek az állat a kényelmetlenségérzését és ingerültségét mutatják. Arról, hogy mi az oka annak, ha a kutya veszi fel a szemkontaktust az emberrrel, itt olvashat bővebben. 

Társkiadványunk, Az Én Kutyám magazin által rendezett DOGZ Fesztivál és Konferencia három helyszínnel, kutyás szakemberekkel és közel 20 kutyás programmal vár minden érdeklődőt és kutyatartót szeptember 7-én. Látványos bemutatók, ingyenes állatorvosi tanácsadás, szakmai előadások – mindez egy hatalmas városligeti fesztivál keretében. Ha érdekli a rendezvény, ide kattintva megtekintheti a programot.