Kínozta, éheztette örökbe fogadott kutyáját egy nógrádi férfi, vádat emeltek ellene

2024.08.06. 09:45
A Balassagyarmati Járási Ügyészség vádat emelt egy 74 éves Nógrád vármegyei férfi ellen, aki örökbefogadott kutyáját kínozta és éheztette. A kutyának több csontja el volt törve, izomsorvadásban szenvedett, életét csak azonnali orvosi beavatkozással lehetett megmenteni.

A vádirat szerint a férfi 2022-ben befogadott otthonába egy 3 éves, keverék fajtajellegű kutyát. Mivel gyakran elkóborolt, a gazda a kutya nyakára bálamadzagot tekert, azt hozzárögzítette egy lánchoz, majd kikötötte az udvaron található ólhoz. Ezt követően az állatról nem gondoskodott megfelelően, védett helyet, ivóvizet nem biztosított számára, élelmet is csak ritkán adott neki.

A Nógrád Vármegyei Főügyészség közölte, hogy 2022. december 29. napján lakossági bejelentésre egy állatmentő alapítvány munkatársai elmentek az ingatlanhoz, ahol a kutyát rendkívül rossz állapotban találták meg, sovány volt és elhanyagolt, úgy át volt fagyva, hogy nem tudott rendesen mozogni. A lánc az állatnak mély nyaki  sérüléseket okozott , feje a madzag miatt fel volt puffadva, nehezen lélegzett és fuldokolva köhögött. A kutyának nem volt ivóvize, enni csak némi száraz kenyeret kapott.

Az alapítvány a kutyát magához vette és állatorvoshoz szállította. Kezelése során kiderült, hogy több csontja el volt törve, izomsorvadásban szenvedett, életét csak azonnali orvosi beavatkozással lehetett megmenteni.

A kutya tartását és ellátását a vádlott nem biztosította a jó gazda gondosságának megfelelően, a hosszan tartó éheztetés, az állatorvosi kezelés elmaradása, valamint a tartós kikötés az állatnak különös szenvedést okozott, erre tekintettel az ügyészség állatkínzás bűntettével vádolta meg a férfit és vele szemben felfüggesztett szabadságvesztés kiszabását indítványozta.

Az ügyben a Balassagyarmati Járásbíróság dönt – olvasható a közleményben, amelyet e-mailben juttattak el az Indexhez.