Elő a fényvédővel, veszélyes UV-sugárzás keseríti meg a keddet

2024.08.06. 06:03
Kedden országszerte sok napsütésre számíthatunk, de a Dunától keletre, illetve a nyugati határhoz közeli tájakon időnként gomolyfelhők zavarhatják a napsütést, viszont legfeljebb csak északkeleten alakulhat ki elszórtan egy-egy kisebb futó zápor.

A HungaroMet előrejelzése szerint keddre virradóan a frontális felhőzet dél, délkelet felé levonul, mögötte nagy területen kiderül az ég, de az északkeleti harmadban, valamint délnyugaton maradhatnak felhős tájak. Egyre kevesebb helyen valószínű csapadék, az éjszaka második felében legfeljebb elvétve lehet zápor. Az északias szél a legtöbb helyen fokozatosan mérséklődik.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 10 és 15 fok között várható. A felhős tájakon, vízpartokon ennél enyhébb, míg a hidegre hajlamos területeken hűvösebb lehet a hajnal.

Napközben általában napos idő várható, de északkeleten maradhatnak tartósabban felhős helyek, emellett főleg a Dunától keletre egy összeáramlás mentén képződhet több gomolyfelhő. Legfeljebb egy-egy zápor alakulhat ki északkeleten, keleten. Az északias szél főleg az Észak-Dunántúlon, valamint az északkeleti, keleti országrészben élénkül meg.

A legmagasabb nappali hőmérséklet 25 és 30 fok között alakul, azonban a tartósabban felhős északkeleti helyeken ennél hűvösebb lehet.

Kritériumok szerinti veszélyes időjárási jelenség nem várható, ezért a HungaroMet nem adott ki figyelmeztetést egyetlen vármegyére sem.

De akár meg is fázhatunk

Kedden időjárási front nem lesz felettünk, de a hűvös hajnali, reggeli órákban felerősödhetnek a kopásos és a görcsös jellegű panaszok, illetve könnyebben meg is fázhatunk.

Sokfelé nagy lesz a napi hőingás, emiatt az érzékenyek körében vérnyomás-ingadozás, keringési problémák, szívproblémák, migrén, fáradékonyság és dekoncentráltság egyaránt jelentkezhet.

A napos időben 10 és 16 óra között erős, illetve nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Immunrendszerünk erősítése érdekében fogyasszunk vitamindús zöldségeket, gyümölcsöket! Figyeljünk oda a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelre.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras