Eljárás indult az autósok ellen, akik levideózták a múlt heti balesetet az M7-esen

2024.08.06. 20:50
A rendőrök 15 olyan autós ellen is szabálysértési eljárást indítottak, akik fotót vagy videót készítettek az M7-es autópályán történt múlt heti baleset helyszínén. Akár 80 ezer forintos bírságot is kaphat az, aki kézzel tartott mobiltelefonnal közlekedik.

Múlt hét kedden baleset történt az M7-es autópályán, amit több autós is igyekezett megörökíteni. Volt, aki csak a csuklójával érintette a kormányt, hogy stabil videót tudjon készíteni, egy másik sofőrt pedig az sem zavarta, hogy jön mögötte egy mentőautó. 

Az egyik Mercedes vezetője két kézzel nyúlt ki az ablakon, hogy a lehető legjobb felvételt készíthesse el, más egy hetykén kitartott mozdulattal is beérte. Az autópálya-kezelő múlt heti drónfelvételén jól látni, mekkora dugó alakult ki a bámészkodó sofőrök miatt. Korábban az M0-son is torlódás alakult ki a fotózó sofőrök miatt. 

A bámészkodás és a katasztrófaturizmus önmagában sem nem szabálysértés, sem nem bűncselekmény. Az viszont, hogy valaki menet közben a mobiltelefonját kézben tartva használja, szabálysértés, és most éppen növekedett ennek a bírságnak az összege: akár 80 ezer forintos bírságot is kaphat az, aki kézzel tartott mobiltelefonnal közlekedik. 

– mondta az RTL Híradónak Borbély Zoltán közlekedési szakjogász, aki szerint etikailag és erkölcsileg is erősen kifogásolható, ha valaki lefotózza egy baleset sérültjét. Ha pedig ezeket a felvételeket valaki közzé is teszi, személyiségi jogsértés miatt felelhet.

Az RTL által megkérdezett pszichológus szerint a baleseteknél videózó autósok azt érezhetik, mintha az olimpián lennének. Ők csak egy eseményt látnak maguk előtt, amit meg kell örökíteni, és a szakember szerint így próbálják ellensúlyozni az alacsony önértékelésüket és az önbizalomhiányukat. 

„Ezzel tudja a mikrokörnyezetében azt mutatni, hogy ő egy fontos ember, és hogy milyen fontos helyszínen volt jelen. Ahol egy tömegbaleset történt, és ő ott járt, erről tud tanúskodni, és úgy gondolják, hogy ez által lesznek fontosak, hogy lefényképeznek egy halott embert, összetört autót, sérülteket, majd föltöltik a saját socialmédia-felületükre” – fogalmazott Hollósy-Vadász Gábor pszichológus. 

A csatorna úgy tudja, az M7-esen telefont használókról készült felvételek alapján a rendőrök 15 autós ellen indítottak szabálysértési eljárást.