Tényleg kilépett az MSZP-ből a párt legsikeresebb polgármestere

HNT 8362
2024.08.06. 05:58
Őrsi Gergely távozása után is megőrzi a baloldali értékeket, azaz továbbra is követi a szolidáris második kerület vezetési irányvonalát. A saját sikerét leginkább újszerű városvezetői ötleteire alapozó, immár független polgármestert döntésének hátteréről, Budapest önkormányzatiságának jövőjéről és arról is kérdeztük, miben ért egyet Vona Gáborral.

Egy 18 éves folyamat végére került pont az elmúlt héten azzal, hogy Őrsi Gergely a II. kerületi MSZP-csoportnál hivatalosan is beadta írásos lemondási nyilatkozatát és kilépett a szocialista pártból. Az Indexnek döntése hátteréről az újraválasztott kerületvezető azt mondta, 2006-ban kezdett el közügyekkel pártszerű formában foglalkozni, de sohasem rejtette véka alá a véleményét, amely szerint az önkormányzati munkában nincs helye a pártpolitikának. 

2019 óta, amióta polgármester vagyok, nem írtam le pártnevet, nem politizáltam pártpolitikusként. Az elveim és a korábban vallott értékeim megmaradnak

– jelentette ki lapunknak Őrsi Gergely, megjegyezve, hogy ugyan kevés dologban ért egyet Vona Gábor pártjával, de abban teljesen, hogy a pártoknak nincsen helye az önkormányzatokban. Számára hitelességi kérdéssé vált, hogy ezt ne csak hangoztassa, hanem saját közéleti karrierjét is ehhez igazítsa.

A párt felső vezetésével nem egyeztetett végleges döntése meghozatala előtt, hisz régóta tudták, hogy ezt tervezi, így nem is marasztalták. Túl sok járulékos haszna egyébként nem is származott a tagságból, a kampányához sem kapott a központtól anyagi támogatást, önkéntesek segítették munkájukkal újraválasztását. A párton belüli viták, diskurzusok azonban hozzájárultak a közéleti tapasztalatszerzéséhez.

Arra a kérdésre, hogy vajon függetlenként könnyebb-e konszenzust találni a többi képviselővel a testületi munka során, azt válaszolta, hogy eddig is megvolt egyfajta lokálpatrióta összhang, ami az őt támogató frakciószövetségben mutatkozott meg, azaz külön MSZP-frakció 2019 óta nem volt. 

Azt azonban hangsúlyozta, hogy kilépése nem a párt elleni demonstratív kritika.

Őrsi Gergely a szeptember 31-én záruló fővárosi önkormányzati ciklusban kerületi polgármesteri tisztségénél fogva közel 5 évig a Fővárosi Önkormányzat képviselője is volt. Ezzel összefüggésben megjegyezte, kifejezetten károsnak tartja, hogy a fővárosi testület kizárólag pártlistás alapon tevődik össze. Az ellenzéki pártok nagy hibájának tartja, hogy ez ellen nem emelték fel a hangjukat, hanem rögtön arról kezdtek stratégiát alkotni, hogy az új rendszerben milyen felállásban induljanak. Ugyan még a kampány előtt felmerült, hogy az ellenzéki vezetésű önkormányzatok polgármesterei alkossanak közösen egy pártlistáktól független listát, az ötlet azonban elhalt.

Ez biztosan meg fogja mutatni, hogy a pártpolitikai felfogásnak milyen hátulütői vannak 

– tette hozzá. Az biztos, hogy a baloldali összefogás közös listáján csupán egyetlen szocialista várospolitikusnak hozott mandátumot a választás, Tüttő Kata (miután nem szerzett európai parlamenti mandátumot) az új közgyűlés egyedüli MSZP-s tagja lehet. Ennél gyengébb képviselettel eddig soha nem rendelkeztek Budapesten a szocialisták. 

Véleménye szerint az MSZP szempontjából mégsem okozott jelentős veszteséget az ő eltávolodása, hisz korábban sem vállalt a párton belül fontos szerepet. Őrsi Gergely kilépésével az MSZP-nek három regnáló polgármestere maradt Budapesten, ráadásul október elsejétől – Horváth Csaba zuglói távozását követően – csak kettő: Gajda Péter (Kispest) és Tóth József (XIII. kerület).

(Borítókép: Őrsi Gergely 2023. augusztus 23-án. Fotó: Hartl Nagy Tamás / Index)