Újra megjelent a nyugat-nílusi láz Magyarországon

2024.08.06. 20:36
Egy budapesti és egy Hajdú-Bihar vármegyei lakos került kórházba, mert megcsípte őket egy nyugat-nílusi lázzal fertőzött szúnyog. A tünetek között szerepel a tudatzavar, láz, fejfájás és aluszékonyság.

Két hete jelenhetett meg ismét Magyarországon a nyugat-nílusi láz. Eddig egy budapesti és egy Hajdú-Bihar vármegyei lakost kellett kórházba szállítani.

A vírus az esetek 80 százalékában tünetmentes, 20 százalékban enyhe influenzás tünetekkel járhat, súlyos esetek csak ritkán fordulnak elő – nyilatkozta Sztikler János, a nemzeti népegészségügyi és gyógyszerészeti központ biológusa az RTL híradójának.

A vírust a szúnyogok a madaraktól vehetik át, nem fertőző, tehát emberek nem tudják egymásnak átadni. A betegség tünetei lehetnek a tudatzavar, láz, fejfájás és aluszékonyság.

Magyarországon a megbetegedés már 20 éve jelen van, átlagosan évente néhány tucat esetet regisztrálnak, melyekből kevés a súlyos. Járványügyileg kockázatos terület egyelőre nincsen. Azok akik elkapták a fertőzést 30 napig nem adhatnak vért.