Az előző tanévben 234 esetben intézkedtek az iskolaőrök, néha a gumibot is előkerült

2024.08.09. 06:16
Országszerte 234 esetben intézkedtek a most zárult tanévben az iskolaőrök, kényszerítő intézkedést azonban csak 46 esetben alkalmaztak. Több kényszerítő eszköz is rendelkezésükre áll, a testi kényszer alkalmazása mellett bilincset, gázspray-t és gumibotot is használhatnak. A legtöbb esetben Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében alkalmazták ezeket.

Egyre több iskolaőr teljesít szolgálatot az ország oktatási intézményeiben, de így is kevesen vannak, az állomány feltöltöttsége csak 91 százalékos – írja a HVG, miután az Országos Rendőr-főkapitányság válaszolt a lap közérdekű adatigénylésére.

A rendőrség adatközléséből kiderült, hogy a statisztika szerint idén július 1-jén 731 iskolaőr teljesített szolgálatot, de nem jutott mindenhova, ugyanis iskolaőrre is „várólista van”. Kiderült, a programba jelentkezett 806 nevelési-oktatási intézmény közül a 2023/2024-es tanév végén csak 712-ben volt szolgálat. Az iskolaőrt igénylő 806 intézmény között – az 580 köznevelési és 186 szakképzési intézmény mellett – 40, nem állami fenntartású iskola is van.

Az ORFK közlése szerint „a státuszok feltöltése érdekében folyamatos a toborzó tevékenység”. Kiderült, hogy a számok évről évre javulnak, míg 2022 nyarán 79, tavaly nyáron pedig 85 százalékos volt a feltöltöttség, idén már elérte a 91 százalékos feltöltöttséget. A toborzást azonban nehezítheti, hogy nem túl vonzó bért garantálnak az iskolaőröknek. Budapesten és Pest vármegyében havi bruttó 336 ezer forintot, a többi megyében ennél is kevesebbet, mindössze 326 ezer forintot vihetnek haza, amire jön mindenhol évi bruttó 200 ezer forint cafetéria.

Nem csak a fizetés alacsony, az elvárások sem magasak.

Nincs is sok feltétel egy jelentkezővel szemben: elég, ha 18 éves elmúlt, középfokú végzettsége van és megfelel az egészségügyi, pszichológiai és fizikai feltételeknek.

Bilincs, gázspray, gumibot

A lap kiemelte, hogy az iskolaőrök bár a budapesti vagy a vármegyei rendőr-főkapitányságok állományába tartozó, „közfeladatot ellátó” személyek, nem rendőrök. Vagyis fegyverük, fegyverhasználati joguk nincs. Sajátos jogkörük viszont van, így szabályozottan, a megfelelő körülmények között kényszerítő eszközt használhatnak. Akár a gyerekekkel szemben is, de csak az iskolán belül, tanítási időben.

A rendőrségtől kapott adatok alapján kiderült, hogy az iskolaőri intézkedések és a kényszerítő eszközök használatának száma is egyre nő az utóbbi években: a testi kényszer alkalmazása mellett olyan eszközök vannak az iskolaőrök kezében, mint a bilincs, a gázspray és a gumibot.

A rendőrség arról is teljes körű statisztikát küldött a HVG-nek, hogy a felsorolt eszközök közül melyik és hányszor került elő. Míg az előző, 2022/2023-as tanévben országszerte 199 iskolaőri intézkedés történt, addig a most zárult tanévben már 234 esetet jelentettek. Ezen „intézkedések” nagy része felszólítás, igazoltatás, egészségügyi segítségnyújtás volt, kényszerítő eszközt csak 46 esetben alkalmaztak:

az iskolaőrök 38 alkalommal testi kényszert, 4 esetben bilincset, 3-szor gázspray-t használtak, és mindössze egyszer került elő a gumibot.

Mint írják, ezek a számok jóval magasabbak az előző tanév adatainál, amikor mindössze 27 esetben kellett valamilyen kényszerítőeszközt használniuk az iskolaőröknek. Testi kényszer is jóval kevesebb, 25 esetben fordult elő, bilincs és gázspray csupán 1-1 alkalommal került elő, a gumibot pedig egyáltalán nem. A legtöbb súlyos eset tavaly és idén is Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében volt.