Karsai Dániel beadta a strasbourgi felülvizsgálati kérelmét

2024.08.09. 18:57
Karsai Dániel, az aktív eutanáziáért küzdő, gyógyíthatatlan, halálos ALS-betegségben szenvedő alkotmányjogász pénteken közölte, hogy elküldték a Nagykamara eljárása iránti kérelmüket. A befogadhatóságáról legkésőbb októberben születik döntés.

„Pontosan egy évvel azután, hogy beadtam Strasbourgba az eredeti beadványom, ma elküldtük a Nagykamara eljárása iránti kérelmünket. A bíróság a kérelem befogadhatóságáról – tehát hangsúlyozottan nem az ügy érdeméről – legkésőbb októberben fog dönteni. De ha jó fejek, akár már szeptemberben” – írta Karsai Dániel a közösségi oldalán pénteken. 

Az alkotmányjogász szerint a kérelem nagyon jó lett, ezt azonban egyelőre pertaktikai okokból nem tette közzé. A befogadhatóságról szóló döntés után ezt is nyilvánosságra fogja hozni. Karsai Dániel egyúttal köszönetet mondott az őt segítő ügyvédi csapatnak – Frank Evelynnek, Stánicz Péternek, Kazay Viktornak és Sepsi Tibornak – a hatalmas segítségért. 

Mint írta, most egy kis szünetet tart, majd szeptember elején jelentkezik az élet végi döntésekhez való jogért folytatott küzdelmem további lépéseivel. „Annyit előzetesen mondhatok, hogy jogi és nem jogi, szabadtéri és fedett pályás lépések egyaránt tervezés és szervezés alatt állnak. Szép hétvégét mindenkinek! Hajrá, magyarok!” – zárta sorait. 

Júniusban hozott ítéletet az Emberi Jogok Európai Bírósága

Mint ismert, Karsai Dániel azután fordult a Nagykamarához, hogy június 13-án ítéletet hozott az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) a gyógyíthatatlan ALS-ben szenvedő alkotmányjogász ügyéről. Karsai azért indított keresetet 2023-ban, mert szerinte sérülnek az egyéni jogai Magyarországon, amiért nem rendelkezhet saját élet végi döntéséről.

Karsai ügyében tavaly novemberben az EJEB meghallgatást tartott, illetve idehaza is élénk közéleti vita alakult ki az élet végi döntésekről. Végül a bíróság Karsai és a magyar állam közötti perben a magyar államnak adott igazat, emiatt elutasította Karsai keresetét. A strasbourgi bíróság ezenfelül kimondta, Magyarországnak joga van arra, hogy fenntartsa az asszisztált öngyilkosság abszolút tilalmát.

A 47 éves alkotmányjogász még májusban adott interjút az Indexnek, amelyben többek között arról beszélt, már most sikernek tartja, amit elért, hiszen párbeszéd kezdődött az élet végi döntésről. Akkor úgy fogalmazott, a legfőbb, első nagy győzelem a kedvező strasbourgi ítélet lenne, de ha nem így alakul, akkor is sikernek tartja az eddig elérteket.