A magyar dolgozók negyede nem engedheti meg magának a nyaralást

2024.08.09. 16:49
Magyarországon a munkavállalók 24,3 százalékának anyagi okok miatt nem tud nyaralni menni – derült ki a Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) felméréséből. Ebből a szempontból az uniós tagországok sereghajtói közé tartozunk, de van olyan szomszédunk, ahol a jelentés szerint rosszabb a helyzet.

Az Európai Szakszervezetek Szövetsége (ETUC) 2022-es adatgyűjtésére alapozó felmérés szerint az üdülésre félretett költségek tekintetében a ciprusiak és a görögök hasonló helyzetben vannak, mint a magyar állampolgárok. A hazai munkavállalók közül 10-ből négynek nem fér bele, hogy nyáron elutazzon pihenni. Románia van a lista végén azzal, hogy lakosaik harmada nem engedhet meg magának egy egyhetes üdülést.

Szinte az egész unióban romlott a helyzet a korábbi évhez képest, a legtöbb országban átlagban 2 százalékkal többen vannak azok, akiknek már nem futja üdülésre. Az Európai Unióban a lakosok 15 százaléka nem tehette meg, hogy egy hetet távol legyen otthonától sem belföldön, sem külföldön. A jobb mutatókkal rendelkező országok közül a franciáknál már 2,48 százalékkal emelkedett a nyaralásról a kiadások miatt lemondani kényszerülők aránya, Írországban nőtt arányuk a legnagyobb mértékben, 3,38 százalékkal.

A ETUC összesítése arra is rávilágított, hogy az egy évvel korábbihoz képest a magyarok helyzete is romlott, 82 ezerrel több embernek lett szűkösebb a költségvetése itthon, azaz már 1 455 824 embernek ki kellett hagynia a nyaralást anyagi okok miatt. Romániában ez már a polgárok 35,8 százalékát majd 4,2 millió embert érintett.

A szlovákok (18,9 százalék) és a horvátok (19,4 százalék) ebből a szempontból némileg szerencsésebbek nálunk, ugyanakkor Szlovéniától és Csehországtól (7,9 és 9,1 százalék) jelentősen le vagyunk maradva. Az összesítés érdekessége, hogy míg a bolgárok vásárlóereje az Eurostat korábbi és legutóbbi adatai szerint is kisebb, mint a magyaroké, mégis némileg több munkavállalójuk 23 százalék engedheti meg magának a hétnapos utazást. 

A rangsor élén a svédek állnak azzal, hogy az alkalmazásban állók csupán 4,7 százalékának luxus a nyaralás, a finneknél hasonló a helyzet. Luxemburg lakosai szintén a tehetősebbek közé tartoznak, ha üdülésről van szó, a munkavállalók csupán 5,2 százaléka nyilatkozott úgy, hogy nem fér bele költségvetésébe. A sorban Hollandia (5,6 százalék) , Dánia (5,7 százalék), majd Ausztria következik, ahol hajszál híján de még mindig 6 százalék alatt van azoknak a dolgozóknak az aránya, akiknek nem futja nyaralásra.

A jelentés készítői megjegyzik, hogy a 2023-as adatok még ennél is rosszabbak lehetnek, miután tavaly nyáron a nyaralási költségek rekordszinten emelkedtek, és a tavalyi reálbérek az EU-ban a profitvezérelt infláció miatt csökkentek.