Felmentette a varsói magyar nagykövetet Sulyok Tamás

2024.08.09. 13:18
A köztársasági elnök felmentette a varsói nagykövetség vezetése alól Kovács Orsolya Zsuzsannát, aki 2017 óta látta el nagyköveti teendőit. Ideiglenes ügyvivőként Dobri Balázs nagykövetségi titkár vezeti a képviseletet.

Felmentette Sulyok Tamás köztársasági elnök Kovács Orsolya Zsuzsanna varsói magyar nagykövetet a munkája alól, amelyet mintegy 7 és fél éven át végzett a varsói nagykövetségen – derül ki abból a határozatból, amely a csütörtök esti Magyar Közlönyben szerepel.

Ideiglenes ügyvivőként Dobri Balázs nagykövetségi titkár vezeti a képviseletet. A HVG információja szerint azonban

a kárpátaljai származású Íjgyártó István diplomata a jelölt, akit az Országgyűlés Külügyi Bizottsága már meg is hallgatott.

Íjgyártó István ezt megelőzően, 2018–2023 között Kijevben volt nagykövet, ahonnan tavaly nyáron tért haza. Korábban a külügyi tárca államtitkára volt, azelőtt pedig moszkvai nagykövet.

A varsói követ elismerést is kapott 

Ahogyan arról beszámoltunk, Andrzej Duda, Lengyelország köztársasági elnöke júniusban kitüntette Kovács Orsolya Zsuzsannát, aki a Lengyel Köztársaság Szolgálatáért Érdemrend parancsnoki keresztje kitüntetést vehette át. Duda a két nemzetnek nyújtott kiemelkedő szolgálata miatt ragaszkodott a kitüntetés személyes átadásához, amelyre elnöksége alatt mindeddig ritkán volt példa. 

Távozása borítékolható volt, a Wacław Felczak Lengyel–Magyar Együttműködési Intézetnek már július elején interjút adott azzal kapcsolatban, hogy hét és fél év után távozik a pozícióból.