Meghalt az idős férfi, akit korábban kikötözve hagytak kiszáradni egy várpalotai magánkórházban

2024.08.10. 06:28
Meghalt a várpalotai magánkórházban az az idős beteg, akit az ágyához kötöztek. A családot nem tájékoztatták a halálesetről. A rendőrség és a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ eljárást indított az ügyben.

Ahogy azt már korábban is megírtuk, a kórházi ágyhoz kötözték beteg rokonukat, aki csaknem kiszáradt, az ügyeletes orvost pedig még telefonon sem tudták elérni a várpalotai Szent Donát Kórházban, ahol 440 ezer forintot kértek el az ápolásért.

A magánkórház felülvizsgálata szerint a „korlátozó intézkedés”, vagyis a kikötözés jogszerű volt. Az eset után néhány nappal az idős férfi állapotáról érdeklődött a kórházban a férfi rokona, amikor 

közölték velem, hogy a papa elhunyt – bennünket nem keresett senki

– nyilatkozta a rokon az RTL híradónak.

A rendőrség a haláleset körülményeit általános közigazgatási rendtartás keretében vizsgálja. A rokonok még nem tettek feljelentést az üggyel kapcsolatban, mivel semmilyen hivatalos dokumentumot nem kaptak a kórháztól.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hatósági ellenőrzést folytat.

Nem egyedüli az eset

Az RTL-t több másik beteg hozzátartozója is megkereste. A panaszok hasonlóak voltak, méltatlan bánásmódról és kikötözésekről számoltak be.

Rácz Tamás, a Várpalotai Szent Donát Kórház főigazgatója szerint idén két panaszbejelentés érkezett, egyik sem a beteg rögzítésével volt kapcsolatos, és kivizsgálás után kiderült, hogy azok nem voltak megalapozottak.

A kórház közösségimédia-felületeiről eltávolította a hirdetést, miszerint állandó szakorvosi felügyeletet biztosítanak a betegeiknek.