Bírósághoz fordulhat a szomszédja, ha ezt a hibát elköveti

GettyImages-539713985
2024.08.10. 18:05
A növényzet nem veszélyeztetheti a szomszéd ingatlan tetőszerkezetét, nem okozhat sérülést a falakban, ablakokban, nem árnyékolhatja be a szomszédos ingatlan ablakait, udvarát – jelezte cikkében az Economx. Figyelni kell arra is, hogy ne nyúljanak át az ágak a szomszéd udvarába, és a lombozat levelei vagy ágai ne hulljanak át a szomszéd telkére.

Hiába van kertje az embernek, mégsem ültetgethet benne csak úgy összevissza akármit. Ültetés tervezésekor az önkormányzat polgármesteri hivatalában ajánlott információt gyűjteni arról, hogy létezik-e telepítési, ültetési távolságokat meghatározó helyi szabályozás – írja cikkében az Economx.

Ha nincs a telekhatártól, a szomszédos ingatlantól betartandó telepítési távolságokra vonatkozó előírás, akkor magánterületen a következőket kell szem előtt tartani:

  • Széles lombozattal rendelkező fák a szomszédos épülettől számított 8 méter távolságban ültethetők.
  • Olyan 4 métert elérő, de annál magasabbra nem növő fát, aminek a lombozata nem túl széles, a szomszédos ingatlantól 4 méter távolságra lehet telepíteni.
  • A 3 méter magasságig növő fák esetében a távolság 3 méter.
  • Bokor, sövény, díszfa, szőlő, ami 2 méternél nem nő magasabbra, 2 méter távolságban ültethető a szomszédos telekhatártól.

A jó kommunikáció a lényeg

A magasra növő, terebélyes fák esetében – ha jogszabály nem áll rendelkezésre – jelezni kell a szomszédnak az ültetési szándékot, mégpedig figyelembe véve az adott növény végső magasságát.

A növényzet nem veszélyeztetheti a szomszéd ingatlan tetőszerkezetét, nem okozhat sérülést a falakban, ablakokban, nem árnyékolhatja be a szomszédos ingatlan ablakait, udvarát. Továbbá figyelni kell arra is, hogy

ne nyúljanak át az ágak a szomszéd udvarába, és a lombozat levelei vagy ágai ne hulljanak át a szomszéd telkére.

Ha a szomszéddal nem sikerül a megegyezés, akkor a helyi önkormányzat jegyzőjéhez lehet fordulni. Ilyen esetben a jegyző egy személyre szabott ültetési távolságot határozhat meg, és ha a döntés valakinek nem kielégítő, az ügy a bíróságon folytatódhat – magyarázta az Economx.

(Borítókép: Fairfax Media / Getty Images)