Lépett a hatóság: tanúsítási rendszert kapnak az internetre csatlakozó elektronikai eszközök

2024.08.10. 16:59
Az internetre csatlakozó „intelligens” elektronikai eszközök, amelyek képesek adatokat gyűjteni, illetve információkat megosztani, tanúsítási rendszert kapnak a felügyeleti hatóság szombati közleménye szerint. A háztartási IoT-eszközök jelentős kiberbiztonsági kitettséget okozhatnak a felhasználóknak, a rendelettel az eszközök beszerzéséről szóló döntést támogatnák.

Tanúsítási rendszert kapnak az internetre csatlakozó elektronikai eszközök – számolt be róla az MTI szombaton a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának közleményére hivatkozva.

Az IoT-eszközök – Internet of Things – olyan „intelligens” elektronikai eszközök, amelyek képesek beépített érzékelőkkel adatokat gyűjteni, illetve információkat – internetalapú hálózaton – egy másik eszközzel megosztani. Idetartoznak a fogyasztói eszközök – többek között az okosórák, az okosizzók, a robotporszívók –, az okosmérők, a napelemes rendszerek inverterei, a hálózati eszközök, továbbá az ipari vezérlőrendszerek.

Világszerte több mint 17 milliárd IoT-eszköz van használatban.

Ezek között számos olyan háztartási termék található, melyek folyamatosan adatot gyűjtenek a felhasználókról, ezért ezen eszközök jelentős kiberbiztonsági kitettséget jelentenek – áll a hatóság közleményében.

Az IoT-eszközök nemzeti kiberbiztonsági tanúsítási rendszeréről szóló hatósági rendelet célja, hogy biztosítsa az állampolgárok, a gazdálkodó szervezetek és az állami szervek IoT-termék beszerzésekor hozott döntéseinek támogatását, és az eszközök összehasonlíthatóságát a tanúsítási rendszerben meghatározott megbízhatósági szintek alapján.

A tanúsítási rendszer „alap”, „jelentős” és „magas” megbízhatósági szintre vonatkozóan tartalmaz követelményeket.

Az értékelést „alap” megbízhatósági szinten a gyártó önmaga is elvégezheti megfelelőségi önértékeléssel, a „jelentős” és a „magas” megbízhatósági szinteken értékelést csak az SZTFH által nyilvántartásba vett megfelelőségértékelő szervezet végezhet. A tanúsítás önkéntes, azaz bármely gyártó, fejlesztő cég alkalmazhatja, és ha megfelel a kritériumoknak, használhatja a tanúsításról szóló matricajelölést.

Fogkefe és italautomata is fordult már az emberek ellen

Ahogy arról az Index is beszámolt, az év elején kiberbűnözők meghackelt elektromos fogkefékből álló botnettel hajtottak végre szervertúlterheléses támadást egy svájci cég ellen. A támadásban hárommillió okosfogkefe vett részt, és több millió eurós kárt okoztak, amikor a megtámadott cég honlapja összeomlott.

De – mint írtuk – volt már példa arra is, hogy saját kólaautomatái támadtak rá egy egyetemre, akkor a botnet az egyetem hálózatára kötött több mint ötezer eszközből állt: feltört jelszavú, trójai programokat hordozó ital-, csoki-, szendvicsautomaták, valamint szoftveresen irányított lámpák voltak felelősek az összehangolt támadásért.