Minden elképzelést felülmúlt a magyarok pesszimizmusa az ország helyzetével kapcsolatban

2024.08.11. 20:31
Az Ipsos 2024. június 21 és 2024. július 4. között 29 országban mérte fel, hogyan értékelik az állampolgárok országuk helyzetét. Kiderült, hogy Magyarországon továbbra is nagyon pesszimisták az emberek, leginkább az egészségügy helyzete aggasztja őket.

Az Ipsos legújabb felmérése szerint a magyarok több mint háromnegyede – 77 százaléka – továbbra is nagyon pesszimistán látja az ország helyzetét, úgy látják, továbbra is rossz irányba tartanak a dolgok az országban.

A szokásos felmérés, mely arra keresi a választ, hogy az egyes országok lakóit mi aggasztja leginkább, arra mutatott rá, hogy áprilishoz képest némileg javult a magyarok hangulata, azonban Magyarország még így is a lista utolsó öt helyén szerepel többek között a véres háborúban álló Izrael és Peru társaságában. A térségünkből Lengyelországot vonták még be a felmérésbe, ott sokkal pozitívabban látják az ország helyzetét.

A közvélemény-kutatás során arról is érdeklődtek, hogy a megkérdezettek hogyan jellemeznék az országuk gazdasági helyzetét. Magyarország ebben a tekintetben is a sereghajtók között szerepel. A megkérdezettek 78 százaléka szerint rossz irányba halad az ország gazdasága. Lengyelországban ugyanebben a kérdésben 58 százalék a pesszimisták aránya.

A kutatás arra is rávilágított, hogy Magyarországon a legnagyobb aggodalom az egészségügyet övezi. A lakosság 61 százaléka találja aggasztónak az egészségügy helyzetét. Ezzel hazánk utolsó helyen áll a 29 országot vizsgáló felmérésben.

Valamivel kevesebben, a megkérdezettek 44 százaléka találja aggasztónak a pénzügyi és politikai korrupciót, míg a szegénység és a társadalmi egyenlőtlenség miatt a vizsgálatban részt vevők 33 százaléka izgul. Az infláció a következő a sorban 36 százalékkal, majd a munkanélküliség 9 százalékkal. A bűnözés és erőszak, a klímaváltozás, a nemzetközi katonai konfliktus, a koronavírus és a terrorizmus helyzetét negatívan látók aránya 10 százalék alatt áll.

A 29 országban zajló felmérés 2024. június 21. és 2024. július 4. között zajlott az Ipsos Online Panel rendszerén keresztül. A minta nagyjából 1000 fős volt 12 országban és 500 fős 16 másik országban, köztük Magyarországon. Az eredmények reprezentatívnak számítanak.