Kiugróan drágul az üdülés Magyarországon, nem véletlenül pihen a fél ország inkább az Adrián

2024.08.11. 13:13
A Központi Statisztikai Hivatal kiadta legfrissebb üdüléssel kapcsolatos statisztikai adatait. Kiderült, hogy a szállások, az éttermek és a belépők is jelentős mértékben, jóval az infláció fölött növekedtek. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke szerint ennek oka a béremelés és a dráguló alapanyagok beépítése az árakba.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint az apartmanok 15 százalékkal, a háromcsillagos szállodák 9 százalékkal, a panziók pedig 7 százalékkal emelték áraikat tavalyhoz képest idén júliusban – közölte az RTL Híradó.

Az egyik gyulai apartmanházban most érvényesítik az energiaköltség megugrását. Arról számoltak be, hogy idén lassabban teltek meg a szobáik, mint tavaly.

A tavalyi évben még 8-9 ezer fő/éj áron, az idén már 10-11 ezer vagy akár 12 ezer fő/éj áron tudtuk értékesíteni a szobáinkat. Ennek természetesen az okai a megemelkedett rezsiköltségek voltak elsősorban

– mondta Baloghné Hamza Gabriella Adrienn.

Az RTL szerint azonban nemcsak a szállás, hanem az étkezés is jóval az infláció fölött drágult. Az éttermekben 8, a büfékben 9 százalékkal kérnek többet, mint egy évvel ezelőtt.

Flesch Tamás, a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége elnöke szerint ennek oka, hogy a szférában év közben is béremelésre kényszerültek, míg az alapanyagok az inflációnál magasabban emelkedtek, így azokat be kellett építeni az árakba.

A múzeumok és az állatkertek belépői is emelkedtek. A múzeumok már majdnem 1800 forintot, az állatkertek pedig több mint 3 ezret kérnek egy átlagos belépőért. Ez 13 százalékkal jelent többet tavalyhoz képest.

Külföldön sem kerül többe

A szállodaszövetség elnöke szerint idén is főleg hosszú hétvégékre foglalnak szállást belföldön, úgy becsüli, hogy minden második nyaraló külföldre utazik. Ő is elismerte, hogy nagyjából ugyanannyiba kerül az üdülés külföldön, ha esetleg mégis drágább valamivel, akkor sem sokkal.

Horvátországban jóval kisebb a drágulás mértéke, mint Magyarországon. Orbán Viktor miniszterelnök idén már kétszer is eljutott az Adriához. Az RTL Híradó számításai szerint Horvátország nagyjából átlagosan 5,5 százalékkal drágább a magyaroknak, mint tavaly. Az infláció bár alacsonyabb a horvátoknál, de a forint gyengült az euróhoz képest.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség szerint már tavaly rekordszámú, 728 ezer magyar üdült Horvátországban, 21 százalékkal több, mint tavalyelőtt.