Átlátszó: Magánszemélyek bankszámláiról kért kimutatásokat a Szuverenitásvédelmi Hivatal

2024.08.12. 13:45
Több állami intézmény vezetője is pozitív választ adott a Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) megkereséseire, amelyekben a hivatal információgyűjtésre vonatkozó kérésekkel fordult a megkeresett szervezetekhez. Az Átlátszó szerint a hatból négy állami szerv pozitív választ adott, köztük a Magyar Nemzeti Bank. Ez utóbbi azért is aggasztó, mert az SZH egyik kérésének teljesítése a banktitok megsértését eredményezné.

A Szuverenitásvédelmi Hivatal (SZH) elnöke, Lánczi Tamás március végén hat állami szerv és köztestület vezetőjének küldött levelet, amelyben az Átlátszó-információ szerint Lánczi konkrét kéréseket fogalmazott meg a szervezetek felé. 

A tényfeltáró portál cikkében azt állítja, hogy több esetben is olyan igényt fogalmaztak meg, hogy végezzenek folyamatos „szuverenitásvédelmi” információgyűjtést, majd a begyűjtött adatokat továbbítsák a hivatalnak.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy négy megkeresett állami szerv, a Magyar Nemzeti Bank (MNB), a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság (NAIH), a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV), valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) hajlandó együttműködni a hivatallal. Ezzel szemben a Magyar Ügyvédi Kamara és a Magyar Könyvvizsgálói Kamara (MKVK) visszautasította a kérést.

A kérések túlterjeszkedni látszanak az SZH törvényi felhatalmazásán, amely csak konkrét vizsgálatok esetében kötelezi az állami szerveket arra, hogy tájékoztatást adjanak a hivatalnak

– hívta fel a figyelmet a lap.

Kiemelték, hogy az SZH működését megalapozó törvény nem hatalmazza fel a szervezetet banktitok megismerésére, márpedig a Magyar Nemzeti Banknak (MNB) küldött több kérés mégis erre irányul.

Nyomon követnék a magánszemélyek banki utalásait

A lap szerint a Magyar Nemzeti Bankhoz Lánczi Tamás négy kérést intézett, amelyek a következők: 

  1. illesszék a kereskedelmi „bankok egyedi IT-infrastruktúrájához és ügymenetéhez” azt, ahogy az SZH jövőbeni kéréseik hozzájuk befutnak;
  2. kimutatható lehessen az egyes pénzintézetek ügyfelei számláin”, hogy milyen „utalások és átvezetések történnek”;
  3. az SZH kapjon ilyen, a „szuverenitásvédelmi törvény szemszögéből megalkotott” kimutatásokat, „amelyek alkalmasak a projektcégek és ad-hoc, magánszemélyekre vonatkozó, a szuverenitásvédelmi törvényben foglalt tényállás kimerítésére”;
  4. mesterséges intelligenciát is hasznosítsanak „a mintázatok és rejtett összefüggések kimutatására”.

Az Átlátszó úgy tudja, hogy az MNB elnöke, Matolcsy György „válaszában megköszönte a megkeresést, és az együttműködés »konkrét elemeinek kidolgozása érdekében« Farkas Ákoshoz, az MNB felügyeleti koordinációs igazgatójához irányította az SZH-t”. Arra is utalt, hogy együttműködési megállapodás fog létrejönni a két szervezet között.

Az üggyel kapcsolatban megkerestük a Szuverenitásvédelmi Hivatalt a fenti állításokkal kapcsolatban. Amint válaszolnak, cikkünket frissítjük.