Elviselhetetlen lesz a hőség, de jönnek a zivatarok is

2024.08.13. 06:06
Csapadékos és napsütéses időre számíthatunk kedden. A HungaroMet Zrt. előrejelzése szerint a legmagasabb nappali hőmérséklet napközben 32 és 37 fok között várható. Az ország nagy részén első-, másod-, illetve harmadfokú figyelmeztetés is érvényben van a hőség és a zivatarok miatt egyaránt.

Alapvetően napos, száraz idő várható kevés gomoly- és fátyolfelhő mellett – írja a HungaroMet. Napközben Magyarország északnyugati, északi harmadán elsősorban a hegyekben alakulhat ki néhol zápor, zivatar. A szél csak zivatarok környezetében lehet erős vagy viharos.

A legmagasabb nappali hőmérséklet kedden 32 és 37 fok között várható,

ennél kevésbé meleg északkeleten, forróbb idő a Dél-Alföldön lehet, ott egy-egy helyen 40 fok közelébe emelkedhet a hőmérséklet.

A meteorológiai szolgálat keddre magas középhőmérséklet miatt tíz vármegyére elsőfokú, citromsárga figyelmeztetést adott ki. A napi középhőmérséklet 25 Celsius-fok felett alakulhat

  • Pest,
  • Heves,
  • Jász-Nagykun-Szolnok,
  • Hajdú-Bihar,
  • Komárom-Esztergom.
  • Fejér,
  • Veszprém,
  • Győr-Moson-Sopron,
  • Vas és
  • Zala vármegyékben.

A 27 Celsius-fokot meghaladó napi középhőmérséklet miatt másodfokú figyelmeztetés van érvényben Békés, Tolna, Baranya és Somogy vármegyére, míg 

29 Celsius-fokot meghaladó napi középhőmérséklet miatt Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád vármegyében harmadfokú figyelmeztetést adtak ki.

Zivatarok miatt elsőfokú figyelmeztetést adtak ki Borsod-Abaúj-Zemplén, Győr-Moson-Sopron, Heves, Komárom-Esztergom, Nógrád, Vas, Veszprém és Zala vármegyére, ahol az elsődleges veszélyforrást a villámlás jelenti, emellett esetenként szélerősödés és jégeső is előfordulhat.

Továbbra is problémát okozhat a nagy meleg

Az Időkép orvosmeteorológiai előrejelzése szerint kedden ismét a hőség okozhat tüneteket, mely a betegek mellett elsősorban a melegre érzékenyek szervezetét, főleg az idősebbeket és a gyermekeket terhelheti meg. Fejfájás, migrén ismét kialakulhat, emellett általános tünet lehet a fáradékonyság, bágyadtság, aluszékonyság. A nagy melegben vérnyomás-ingadozás, keringési panaszok, rosszullét, szédülés is kialakulhat. Könnyen napszúrást kaphatunk, valamint fokozódik a hőguta kockázata is.

A napos időben 10 és 16 óra között erős, illetve nagyon erős lesz az UV-sugárzás, ezért a szabadban ajánlott gondoskodni bőrünk megfelelő védelméről.

Időjárás-előrejelzésünk folyamatosan frissül, ha további részletekre kíváncsi (helyi adatok, orvosmeteorológia, közlekedésmeteorológia, pollenjelentés stb.), kattintson ide: https://index.hu/idojaras