Újabb részletek derültek ki az ügyről, amelyben nyolc év börtönt kértek Donáth Annára

2024.08.14. 10:35
Iványi Gábor lelkész, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetője, Gurmai Zita szocialista parlamenti képviselő, Donáth Anna, a Momentum volt elnöke, valamint Herényi Károly korábbi MDF-es politikus a négy gyanúsítottja annak az incidensnek, amely azt követően alakult ki, hogy a NAV még 2022-ben házkutatást tartott a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központjában.

Iványi Gábort még abban is akadályozták az adóhatóság munkatársai, hogy bemenjen az ottani templomába. Az egyik gyanúsított szerint emiatt alakult ki lökdösődés, emberek toltak hátulról embereket.

Nem néztük jó szemmel, hogy egy lelkészt a saját templomába nem engednek bejutni. Ez volt a konfliktus oka

– így idézte fel most Herényi Károly, a volt MDF-es politikus a Népszavának, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal 2022. február 21-én kivonult a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség központjába.

Mint a lap írta, jelenleg négy személyt gyanúsítanak hatósági személyek elleni erőszakkal a Dankó utcában több mint két éve történt események miatt: Iványi Gábor lelkészt, a Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) vezetőjét, Gurmai Zita szocialista parlamenti képviselőt, Donáth Annát, a Momentum volt elnökét és EP-képviselőjét, valamint Herényi Károly korábbi MDF-es politikust.

Herényi Károly átlátszónak és nevetségesnek minősítette az eljárást, szerinte a mostani hatalom egyik eszköze Iványi Gáborral szemben beleillik a lelkész ellen elkövetett „állami bűntények sorába”. „Én elég régóta szálka vagyok Orbánék szemében, kapóra jönnek számukra az ilyen alkalmak” – jegyezte meg. Herényi Károly nem akar foglalkozni a lehetséges következményekkel: „büszkén vállalom a vádlott szerepét Iványi Gábor mellett”.

Ahogy azt korábban megírtuk, nyolc évig terjedő szabadságvesztést kér az ügyészség Donáth Annára. „A rendelkezésre álló adatok alapján Donáth Anna megalapozottan gyanúsítható […] csoportosan elkövetett hivatalos személy elleni erőszak bűntettének az elkövetésével” – áll abban az ügyészségi idézésben, amelyet a Momentum egykori elnöke kapott. Amennyiben a politikus bűnössége bebizonyosodik, akár nyolc évig terjedő szabadságvesztésre ítélhetik.

Korábban pedig azt is megírtuk, hogy azzal gyanúsítja a Fővárosi Nyomozó Ügyészség Iványi Gábort, hogy a két évvel ezelőtt, 2022. február 21-én a Dankó utcában tartott, előre be nem jelentett NAV-razzia során a vezetésével hatóság elleni erőszak történt.