Megszólalt a lomb nélküli lombkoronasétányt építő polgármester, szerinte nem jók az államkincstár adatai

2024.08.14. 18:10
A lombkoronasétány-projekt ötletgazdája szerint az államkincstár információi valótlanok, és az említett támogatásoknak csak kis részét kapta meg.

Megszólalt a lomb nélküli lombkoronasétányt építtető polgármester. Filemon Mihály a 24.hu-nak elmondta, az államkincstár információi nem pontosak.

Filemon Mihály polgármester még magánszemélyként, 2018-ban pályázott az uniós forrásra (2019-ben választották meg a település vezetőjévé), és 2021-ben nyerte el az összeget. A kifizetés az uniós finanszírozású Vidékfejlesztési Program pályázatából történt.

A Magyar Államkincstár támogatási adatai szerint Filemon Mihálynak 2020 és 2023 között több mint 333 millió forint állami és európai uniós agrártámogatást fizettek ki, valamint egy 2018-ban elnyert pályázaton további 47 millió forint brüsszeli forrást vett fel egy vendégház megépítésére. Tehát összesen 381 millió forint támogatásban részesült néhány év alatt.

Ennek a pénznek egy részét még nem vette fel, elmondása szerint nem is fogja. A kormány pályázati portálján elérhető adatokból kiderül, hogy Filemon Mihály több mint 665 millió forintos uniós támogatást nyert el, melynek jelentős része erdőtelepítési pályázati támogatás.

A település vezetője a portál megkeresésére elmondta, hogy a pénzt nem kapta meg.

Én nagyon boldog lettem volna, ha ezek az összegek nálam landoltak volna, de nem így történt

– hangsúlyozta, valamint hozzátette, hogy a három felsorolt erdősítési támogatásból csak az az egy valósult meg, amire 82 milliót nyert el. „Azt kell megnézni, hogy az államkincstár mennyit folyósított” – hívta fel a figyelmet a polgármester. Az adatokból azonban kiderült, hogy 2020 és 2023 között erdősítésre 170 millió forintot meghaladó összeget folyósítottak Filemon Mihálynak, aki erre válaszul azt mondta, hogy „nem jók az államkincstár adatai”.

A NAV nyomozást indított az ügyben

Korábban megírtuk, hogy a Transparency International által most nyilvánosságra hozott európai ügyészségi levélben az áll:

az Európai Ügyészség nyomozást indított a 2017 és 2022 között Magyarországon és Belgiumban elkövetett pályázati csalás gyanújával.

A levélből egyértelműen kiderül, hogy a nyomozás egyik érintettje a nyírmártonfalvai lomb nélküli lombkoronasétányt építő magyar cég.

Később aztán kiderült, hogy a sajtóban megjelent hírekkel ellentétben nem az Európai Ügyészség, hanem a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékes szerve nyomoz különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt – áll a Hajdú-Bihar Vármegyei Főügyészség sajtóközleményében.

Vadai Ágnes DK-s országgyűlési képviselő 2023. április 16-án előterjesztett, írásbeli választ igénylő kérdése alapján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Bűnügyi Főigazgatósága Központi Nyomozó Főosztálya különösen nagy vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette miatt folytat nyomozást az nyírmártonfalvi lombkoronasétány ügyben

A telek, amelyen különleges torzóként magasodik az ácsolt sétány, a tulajdoni lapok tanúsága szerint ugyancsak Filemoné.

Az Európai Ügyészség (EPPO) 2024. február 23-án átiratot küldött a Legfőbb Ügyészségnek. Ennek lényege szerint a Transparency International Magyarország korrupcióra hivatkozva bejelentést tett a Nyíradonyban megvalósításra került lombkoronaösvény-projektek, illetve a nyírmártonfalvi lombkoronatanösvény-projekt kapcsán. A bejelentő álláspontja szerint uniós támogatásokhoz jutnak politikailag befolyásos személyek.