Ég egy erdő a Budapest Airport közelében

2024.08.14. 14:31
Lángra kapott az erdő szerdán a főváros XVIII. kerületében, a Gyömrői út és a Csévéző utca közelében.

Kigyulladt egy erdős terület Budapest XVIII. kerületében, a Gyömrői út és a Csévéző utca közelében – közölte a katasztrófavédelem az oldalán

Mintegy egy hektárt érintenek a lángok, amelyeket a fővárosi hivatásos tűzoltók oltanak. Elindult a helyszínre a katasztrófavédelmi műveleti szolgálat és egy vízszállító jármű is.

Petrovai László XVIII. kerületi alpolgármester közösségi oldalán azt írta, hogy a Csévéző út menti reptéri véderdőben csaptak fel a lángok, és beszámolója szerint csaknem „3 hektáron ég az aljnövényzet”.

Hozzátette: a katasztrófavédelem hivatásos tűzoltói mellett több kerületi önkéntes tűzoltó-egyesület tagja is a helyszínen van, és segédkezik a tűz mielőbbi megfékezésében. Jelenleg harmadfokú hőségriasztás és tűzgyújtási tilalom van érvényben.

Kiss Ádám, a katasztrófavédelem helyettes szóvivője az Indexnek elmondta: másfél hektárnyi területen égett az aljnövényzet a XVIII. kerületben, a Gyömrői út és a Csévéző utca közelében. A fővárosi hivatásos, a fóti, a zuglói tűzoltók, valamint a Folyami Katasztrófavédelmi Önkéntes Tűzoltó Egyesület és a Lőrinc-Kertváros Önkéntes Tűzoltó Egyesület önkéntesei kéziszerszámokkal és vízsugarakkal

körülhatárolták a tüzet, azaz megakadályozták a lángok továbbterjedését.

Hozzátette: jelenleg lánggal égés már nincsen, a tűzoltók a még izzó részeket, beizzásokat szüntetik meg. 

Kiss Ádám azt is közölte, hogy a szabadtéri tüzek 99 százaléka az emberi gondatlanságra, rosszabb esetben szándékosságra vezethető vissza. A csapadékmentes, meleg időjárás kedvez a szabadtéri tüzek kialakulásának,

akár egy rosszul eloltott cigarettától is lángra kaphat a kiszáradt aljnövényzet, és a tűz gyorsan terjed.

Kiemelte, hogy országos tűzgyújtási tilalom van érvényben, ami azt is jelenti, hogy az erdőkben kialakított tűzrakó helyeket sem lehet használni, továbbá az erdős résztől számított 200 méteres védősávon belül sem lehet tüzet gyújtani. A tűzgyújtási tilalom részletes szabályairól a katasztrófavédelem oldalán lehet tájékozódni. 

Frissítés: eloltották a tüzet Budapest XVIII. kerületében, ahol kigyulladt az aljnövényzet, a gaz és az avar egy erdős területen.