Budapest főtájépítésze nem érti, miért lesz a Margitsziget egy része no-go zóna augusztus 20-án

2024.08.15. 17:07
Bardóczi Sándor a tájékoztatás hiányát, valamint magát az ideiglenes kisajátítást is számonkéri a kormányon. A közpark ugyan állami tulajdon, egy tollvonással a kormány mégis ingyenesen használhatja a területet, de a felelősség továbbra is a helyi önkormányzaté.

Budapesten ismét nagyszabású ünnepségre készülnek a nemzeti ünnep napján, augusztus 20-án, és ehhez a Margitsziget déli részét is kisajátítja a kormány. Erről értekezett Facebook-bejegyzésében Bardóczi Sándor, a főváros főtájépítésze.

A tisztviselő számonkérte a kormányt, és úgy fogalmazott: „A Margitsziget közparkja fővárosi tulajdon, de az állam ezt más fővárosi helyszínekkel együtt elegánsan úgy kerüli ki, hogy jogszabályban biztosítja magának nem csak az ingyenes közterülethasználatot, de még a tulajdonos önkormányzattól sem kell neki engedélyt kérnie a rendezvényeire. Minden jog ott, minden kötelesség meg itt.”

A bejegyzésben egy térképet is megosztott a lezárásról, ahol szó szerint szerepel a no-go zóna kifejezés, mely augusztus 20. déltől augusztus 21. délig rekeszt ki mindenkit a sziget déli részéről, „a tűzijáték biztonsági előírásai miatt”.

A főtájépítész azzal folytatta, hogy „[...] nem tudjuk, mi fog történni az évszázados platánfák között, mert erről elfelejtettek bennünket részletesen tájékoztatni. Az általános tájékoztatóból ugyanis semmi konkrétum nem derül ki. Nem tudjuk, mit építenek majd fel a margitszigeti szökőkút vagy éppen a Pest-Buda szobor, az Atlétikai Centrum vagy éppen a pólópálya területén, és ez okoz-e károkat vagy tűzveszélyt.”

Végül kitér a bizonytalanságra is, hiszen ahogyan fentebb is írta, nincsen kormányzati tájékoztatás: „Nem tudjuk, mennyire teszik tönkre a közparkunkat, és azt sem tudjuk, hogy mégis, egészen pontosan miért kell lezárni a park főbejáratát azért, hogy megint lássuk elégetni az adóforintjainkat, miközben a környék kutyái elmenekülnek, és kicsikét rosszabb lesz megint a levegő, mert amúgy már túlságosan jó lenne.

Nekünk csak az jutott, hogy harmadkézből megtudhatjuk egy szórólapról, hogy a Margitsziget no-go zóna

– fűzte hozzá Bardóczi Sándor a bejegyzése végén.

Ami viszont biztosnak tűnik, hogy a csaknem öt kilométer hosszú, úgynevezett látványtéren több mint negyvenötezer különálló pirotechnikai effekt jelenik meg augusztus 20-án; a tűzijáték mellett drónshow és fényfestés is lesz. A tűzijáték pedig a magyarság történetének legfontosabb eseményeit fogja elmesélni, a csodaszarvastól a honfoglalásig.