Több őz is belefulladt a tataházai hígtrágyába

2024.08.15. 14:38
Komoly gondok vannak a tataházai hígtrágya-tározónál, a nem megfelelő elkerítés miatt több őz is beleesett a tározóba, néhányukat nem tudták megmenteni.

Több őz is belefulladt egy Tataháza külterületén, az 55-ös főút közelében található hígtrágy-tározóba, amely egy súlyos környezeti és állatvédelmi problémának minősül – írja a Bácsalmási Hírek.

A bejelentés a Bácsalmás Önkormányzati Tűzoltó-parancsnoksághoz érkezett a tározóba csúszott őzekről. A kiérkező egység két élő és több elpusztult állatot talált a tározóban. Weisz István, a Felsőszentiváni Vadásztársaság elnöke elmondta, hogy az elmúlt napokban több mentési akciót hajtottak végre, amelyen élő és elpusztult állatokat, illetve maradványokat emeltek ki a tározóból.

Augusztus 8-án egy vadőr talált rá egy őzbakra, aki fuldoklott a tározóban, 9-én egy újabb őzet találtak ott. Augusztus 12-én már elpusztult őzet emeltek ti, valamint 2 további koponyát is találtak. Két nappal később 3 őzet mentettek meg.

A tározó tulajdonosa, a Pápai Hús Kft., akivel a portál felvette a kapcsolatot. A vállalat állítása szerint megkeresésükig nem volt tudomásuk arról, hogy a létesítmény nincs megfelelően bekerítve.

Tataháza Községi Önkormányzat jegyzője, Vörös Róbert elmondta, hogy az önkormányzat próbált lépéseket tenni a probléma megoldására, azonban a tulajdonossal nem tudtak dűlőre jutni. A jegyző szerint korábban volt kerítés a terület körül, ennek azonban ma már nyoma sincs.

A helyzet katasztrofális! Természetesen nyitottak vagyunk minden ötletre, meghallgatunk minden megoldási javaslatot, mert mielőbb meg kell szüntetni ezt a veszélyforrást!

– mondta Weisz István, a Felsőszentiváni Vadásztársaság elnöke.

 A Vadászati Kamara és Tataháza Községi Önkormányzat is segítséget ígért az ügyben, de konkrét eredmények még nem születtek.

Klímaváltozás, környezettudatosság, fenntartható jövő.
Ezek nem csak trendi hívószavak, hanem a közös valóság, amiben mindannyian élünk. A Zöld Indexen mi is kiemelt figyelemmel foglalkozunk ezekkel a témákkal. Ha te is fontosnak tartod, hogy azoknak is élhető bolygójuk legyen, akik ma születnek, csatlakozz hozzánk a Zöld Indexen.