Fontos szerepe lehet a mikrochipeknek augusztus 20-án

2024.08.16. 15:31
A tűzijátékok miatt bizonyos ünnepek elviselhetetlenek a kutyák számára, ezért gyakran elszöknek. Azonban a mikrochipeknek köszönhetően bárki segíthet hazajutni az elkóborolt kutyáknak.

A Mol 2018-ban kezdett együttműködésbe a Vigyél Haza Alapítvánnyal, mert a nagy viharok mennydörgései vagy éppen a szilveszteri és augusztus 20-i tűzijátékok miatt elviselhetetlenné válnak bizonyos napok a négylábú kedvenceknek. Ilyenkor az erős fény- és hanghatás sokkolóan hat az állatokra, akik emiatt rémülten elkóborolnak.

Az alapítvány és a Mol ezért országszerte 204 töltőállomáson helyezett el ingyenes mikrochip-leolvasót, amelyeknek köszönhetően csak 2022 és 2023-ban több mint 4300 elkóborolt kutyának igyekeztek a Mol-kutakon segíteni, és az állatok több mint háromnegyede vissza is került gazdájához.

„Felelős vállalatként ez a kezdeményezés igazán közel áll a szívünkhöz, ezért a nemzeti ünnep és szilveszter közeledtével évről évre felhívjuk az állattartók figyelmét az ünneplés okozta nem várt következményekre.

Számunkra is meglepő, hogy hat év alatt milyen sok elveszett kutyának volt szüksége segítségre.

Szerencsére szinte az összes Mol-töltőállomáson beazonosított mikrochipes kutya visszakerülhetett a gazdájához” – fogalmazott a Mol közleményében Bakos Piroska, a vállalat szóvivője.

A cég felhívja arra a figyelmet, hogy tízből nyolc kutya vidéken kóborol el, de tanácsokat is adnak a gazdáknak, hogyan előzzék meg kedvencük elszökését:

  • Lehetőség szerint legalább este 6 és másnap reggel 6 óra között engedjék be kedvenceiket a lakásokba.
  • Semmiképp ne hagyják kedvenceiket egyedül.
  • Ha sétálni indulnak, kizárólag bilétával ellátott nyakörvvel és pórázzal tegyék.

Ha mindezek ellenére a kedvencek mégis elkóborolnának, a mikrochip-leolvasóval rendelkező helyszínek listája elérhető a Vigyél Haza Alapítvány kutyakereső alkalmazásában. Az alkalmazás ITT tölthető le. A mikrochip-leolvasóval rendelkező Mol-töltőállomások pedig a MOL Move alkalmazásban és a Mol-töltőállomáskeresőn találhatók meg.